4 personen
eenvoudig
30 min.
bijgerecht
home recepten Aardappelpuree met specerijen

Aardappelpuree met specerijen

ingrediënten


30 min
4 personen
nootmuskaat

dit product is niet beschikbaar

100 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

1 kilogram kruimige aardappel

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

pureestamper

pureeknijper

  • 1 Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in ruim water met zout in 20 min. gaar. Giet ze af in een vergiet en doe ze terug in de pan.
  • 2 Verwarm de melk met de boter. Stamp de aardappelen goed fijn met een pureestamper of gebruik een pureeknijper. Giet, al roerend met een houten lepel, beetje voor beetje de warme melk met boter erbij tot de puree luchtig en romig is. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.

bereidingstip

• Kies voor aardappelen met veel zetmeel. Die worden bloemig of kruimig genoemd. Die vallen gemakkelijker uit elkaar en dat is handig voor de puree.<br/> • Roer een eigeel door je puree. Dat maakt de smaak rijker en romiger, extra lekker! . <h4>Variatietip</h4> Verhit voor een pittige puree 2 el olie in een pan. Fruit hierin 1 tl kurkuma, 1 tl gemberpoeder, 1 tl gemalen komijn en 1 tl paprikapoeder 1 min. op een lage stand. Roer de specerijenolie door de puree. . <h4>Hoe kruid je aardappelpuree?</h4> • Breng je aardappelpuree op smaak met een klassieke specerijenmix van nootmuskaat, zwarte peper en zout. Subtiel, warm en een tikkeltje scherp.<br/> • Liever kruidig en fris? Kies voor peterselie, bieslook, tijm en rozemarijn.<br/> • Pittigere aardappelpuree krijg je met knoflook-, mosterd- en kerriepoeder.<br/> • Gerookt paprikapoeder zorgt een rokerige, zoete ondertoon. <br/> • Truffelolie en Parmezaanse kaas zorgen voor een romige, rijke smaak. . <h4>Waar smaakt aardappelpuree lekker bij?</h4> • Je kunt misschien beter vragen: waarbij niet? Oer-Hollands is de combinatie met gehaktballen en <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/basisrecept-jus/">jus</a>, of met stoofvlees. <br/> • Aardappelpuree is ook een goede toevoeging aan ovenschotels, zoals <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/shepherd-s-pie/">Shepherd’s pie</a> (met gehakt en groenten), of <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/hachee/">hachee</a> uit de oven.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 400 kcal
vet 22 gram
verzadigd vet 13 gram
koolhydraten 45 gram
eiwit 7 gram