- 1 Kneus de kardemompeulen met de zijkant van een mes. Schraap het merg uit het vanillestokje.
- 2 Snijd het stokje in stukjes en klop met de kardemom, sinaasappelschil, eidooiers, suiker, likeur en een snufje zout in een metalen of glazen kom goed door elkaar. Zet de kom op een pan met een laagje water en breng het water aan de kook. De kom mag het water niet raken.
- 3 Klop voortdurend door het eimengsel en houd de warmtebron op een lage tot middelhoge stand. Na circa 10 minuten zal het mengsel gaan binden en een vla-achtige structuur krijgen.
- 4 Doop een lepel in de advocaat en trek er met je vinger een streep over. Als de streep niet doorloopt zijn de eieren genoeg gestold. Zet de kom in een bak met koud water en klop tot de advocaat is afgekoeld.
- 5 Giet de advocaat door een fijne zeef zodat eventuele klontjes en de losse ingrediënten achterblijven. Bewaar de advocaat in de koelkast in een brandschone fles.
- 6 Lekker in een glaasje, in desserts of als vulling voor een taart.
bereidingstip
Verwerk deze zelfgemaakte advocaat in een paastaart.. Gebruik zo vers mogelijke eidooiers of neem gepasteuriseerde eidooiers. Serveer deze advocaat, omdat het ei niet goed wordt verhit, anders liever niet aan ouderen of zieken.. Kun je geen kardemompeulen vinden? Laat deze dan weg of voeg een snuf kardemompoeder toe.