4 personen
eenvoudig
15 min.
nagerecht
home recepten Appel crumble

Appel crumble

ingrediënten


15 min
4 personen
8 eetlepels karamelsaus
2 theelepels kaneel
4 zure appels

dit product is niet beschikbaar

50 gram rietsuiker

dit product is niet beschikbaar

50 gram walnoten

dit product is niet beschikbaar

150 gram zelfrijzend bakmeel

dit product is niet beschikbaar

75 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

ronde ovenschaal

  • 1 Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de boter in blokjes. Doe ze samen met het bakmeel in een ruime kom en wrijf met je vingertoppen tot een kruimelig mengsel. Hak de walnoten grof en meng samen met de suiker door de deegkruimels.
  • 2 Snijd de ongeschilde appels in blokjes en schep om met de kaneel. Verdeel over de ovenschaal en besprenkel met de karamelsaus.
  • 3 Verdeel het kruimelmengsel erover en bak de crumble in het midden van de oven in 30 min. goudgeel. Serveer warm of op kamertemperatuur.

bereidingstip

Voor appelcrumble kun je het beste stevige, frisse appels gebruiken zoals Elstar, Jonagold of Granny Smith. Die behouden hun structuur tijdens het bakken en geven een mooie balans met het zoete kruimeldeeg. Gebruik liever geen moesappels zoals Goudreinetten – die vallen snel uit elkaar.. <h4>Hoe is appelcrumble ontstaan?</h4> Appelcrumble is een Brits nagerecht dat populair werd tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ingrediënten als boter en suiker op rantsoen waren. Het simpele kruimeldeeg was een goedkoper alternatief voor traditioneel gebak en dat bleek zó lekker dat het is gebleven. . <h4>Appelcrumble in de airfryer</h4> Liever geen oven gebruiken? Je kunt appelcrumble ook maken in de airfryer. Schep de vulling en kruimels in kleine ovenschaaltjes en bak ze in 15-20 min. op 160°C goudbruin. Houd goed in de gaten, de baktijd verschilt per apparaat! . <h4>Feestelijk serveren</h4> Wil je dit toetje iets chiquer presenteren? Serveer de appelcrumble in kleine ovenschaaltjes of schep het in glaasjes, eventueel met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom. Ook een lepel extra karamelsaus of een snufje kaneel bovenop doet het goed. . <h4>Kan je appelcrumble van tevoren maken?</h4> Ja, dat kan prima. Bewaar de gebakken crumble afgedekt in de koelkast, maximaal 2 dagen. Warm hem voor het serveren kort op in de oven of magnetron. De kruimellaag wordt dan weer een beetje krokant, vooral als je hem even zonder deksel verwarmt.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 546 kcal
vet 31 gram
verzadigd vet 11 gram
koolhydraten 57 gram
eiwit 8 gram