12 personen
eenvoudig
20 min.
tussendoortje, nagerecht, nagerecht/gebak
home recepten Bananencake

Bananencake

ingrediënten


20 min
12 personen
8 gram bakpoeder

dit product is niet beschikbaar

250 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

3 eieren

dit product is niet beschikbaar

150 gram suiker

dit product is niet beschikbaar

75 gram walnoten

dit product is niet beschikbaar

3 rijpe bananen
150 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

cakevorm

mixer

rasp

  • 1 Verwarm de oven voor op 160ºC. Vet de cakevorm goed in met extra boter. Pel de bananen en prak ze met een vork fijn. Hak de walnoten grof.
  • 2 Klop met de mixer de boter met de suiker zacht en romig. Klop een voor een de eieren erdoor en voeg de banaan toe.
  • 3 Zeef boven de kom de bloem met het bakpoeder en spatel luchtig door het beslag. Schep ook de walnoten erdoor. Schep het beslag in de vorm.
  • 4 Bak de bananencake in de oven in 1 uur gaar. Laat de cake 10 min. in de vorm afkoelen. Stort de bananencake en laat op een rooster verder afkoelen.

bereidingstip

• Bak de cake een dag eerder. De zoete bananensmaak komt dan nog beter tot z'n recht. <br> • Heb je nog te veel (over)rijpe bananen? Gebruik ze voor een bananenbrood of een lekkere smoothie.. <h4>Variatietips</h4> • Voeg een handvol havervlokken of 100 g chocolatechips toe aan het beslag. <br> • Voor een gezondere bananencake: vervang de suiker (deels) door natuurlijke zoetstoffen, zoals ongezoete appelmoes, of extra banaan. In plaats van gewone bloem, kun je ook volkoren-, spelt- of havermeel gebruiken. Glutenvrij? Gebruik amandel- of boekweitmeel.. <h4>Wat is het verschil tussen bananencake en bananenbrood?</h4> Bananencake is luchtiger en zoeter dan bananenbrood. Er zit meer suiker en boter in, en het beslag wordt langer geklopt, waardoor het cake-achtig wordt. Bananenbrood is steviger en minder zoet.. <h4>Praktische baktips</h4> • Zorg ervoor dat de boter en andere ingrediënten op kamertemperatuur zijn, dan zal het beslag beter rijzen <br> • Bananencake kun je ook in de airfryer bakken. Kies dan een bakvorm die goed in de airfryer past, zodat de hete lucht er goed langs kan circuleren. Bak op 160ºC. Ga uit van 35-45 min. baktijd. Doe na 35 min. de test: steek een satéprikker in het midden van de cake. Komt deze er droog en schoon uit, dan is de cake gaar. Bak de cake anders nog wat langer.. <h4>Wat moet je doen als je cake niet wil rijzen?</h4> • Rijpe bananen bevatten te veel vocht. Te veel vocht in het beslag zorgt ervoor dat het minder goed rijst. Gebruik, als je hele rijpe bananen gebruikt, iets minder banaan. <br> • Houd de temperatuur van het recept aan. Als de oven te heet is, wordt de buitenkant te snel gaar en rijst de cake niet.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 294 kcal
vet 16 gram
verzadigd vet 7 gram
koolhydraten 34 gram
eiwit 5 gram