- 1 Verwarm de melk totdat deze lauw is. Meng de verkruimelde gist met de suiker en roer er een beetje melk door.
- 2 Dek het af en laat het ca. 10 minuten staan totdat er bovenop luchtbellen ontstaan. (Volg bij gedroogde gist de gebruiksaanwijzing).
- 3 Zeef de bloem in een kom en meng het zout erdoor.
- 4 Breek het ei in een kuiltje van de bloem, giet het gistmengsel erbij, voeg de zachte boter toe en de helft van de lauwe melk.
- 5 Roer vanuit het midden totdat het een dik glad beslag is. Verdun dit al roerende met de rest van de melk.
- 6 Laat het beslag afgedekt op een warme plaats minimaal 60 minuten rijzen.
- 7 Verhit de olie in een frituurpan tot 190°C.
- 8 Dompel een sauslepel of een (metalen) ijsknijper even in de hete olie en schep er beslag mee uit de kom. Laat het in de olie glijden. Bak 4-5 oliebollen tegelijk.
- 9 Ze keren vanzelf na 2-3 minuten. Schep ze als ze goudbruin zijn uit de pan en laat ze op keukenpapier in een vergiet afkoelen.
bereidingstip
Gebruik oliebollenmix en volg de aanwijzingen op de verpakking.
wijnadvies
Dat feestelijke glaasje wijn met de sierlijk stijgende bellen doet het steeds weer bij oliebollen.