gemiddeld
35 min.
tussendoortje, klein gerecht/snack, klein gerecht
home recepten Basisrecept oliebollenbeslag

Basisrecept oliebollenbeslag

ingrediënten


35 min
frituurolie

dit product is niet beschikbaar

25 gram zachte boter

dit product is niet beschikbaar

1 ei

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel zout

dit product is niet beschikbaar

500 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

30 gram suiker

dit product is niet beschikbaar

10 gram gedroogde gist

dit product is niet beschikbaar

30 gram verse gist
400 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar


  • 1 Verwarm de melk totdat deze lauw is. Meng de verkruimelde gist met de suiker en roer er een beetje melk door.
  • 2 Dek het af en laat het ca. 10 minuten staan totdat er bovenop luchtbellen ontstaan. (Volg bij gedroogde gist de gebruiksaanwijzing).
  • 3 Zeef de bloem in een kom en meng het zout erdoor.
  • 4 Breek het ei in een kuiltje van de bloem, giet het gistmengsel erbij, voeg de zachte boter toe en de helft van de lauwe melk.
  • 5 Roer vanuit het midden totdat het een dik glad beslag is. Verdun dit al roerende met de rest van de melk.
  • 6 Laat het beslag afgedekt op een warme plaats minimaal 60 minuten rijzen.
  • 7 Verhit de olie in een frituurpan tot 190°C.
  • 8 Dompel een sauslepel of een (metalen) ijsknijper even in de hete olie en schep er beslag mee uit de kom. Laat het in de olie glijden. Bak 4-5 oliebollen tegelijk.
  • 9 Ze keren vanzelf na 2-3 minuten. Schep ze als ze goudbruin zijn uit de pan en laat ze op keukenpapier in een vergiet afkoelen.

bereidingstip

Gebruik oliebollenmix en volg de aanwijzingen op de verpakking.

wijnadvies

Dat feestelijke glaasje wijn met de sierlijk stijgende bellen doet het steeds weer bij oliebollen.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 160 kcal
vet 7 gram
verzadigd vet 2 gram
koolhydraten 20 gram
eiwit 4 gram
Terugroepactie | SPAR klp Ardenner Pate