gemiddeld
25 min.
hoofdgerecht
home recepten Basisrecept pizzadeeg

Basisrecept pizzadeeg

ingrediënten


25 min
1 theelepel zout

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels olijfolie

dit product is niet beschikbaar

500 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

1 zakje gedroogde gist

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

4 pizzavormen

vershoudfolie

  • 1 Roer de gist in een kommetje door 200-250 ml lauwwarm water. Laat 5 minuten staan en roer tot een glad mengsel.
  • 2 Doe de bloem met 1 theelepel zout in een kom en druk er een kuiltje in. Schenk de gist erbij, voeg de olijfolie toe en meng alles door elkaar.
  • 3 Kneed op een met bloem bestoven werkblad in 5-10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Leg de deegbal terug in de kom, dek af met vershoudfolie of een vochtige theedoek en laat het deeg 30-40 minuten rijzen op een warme plaats tot het volume verdubbeld is.
  • 4 Kneed het deeg nogmaals door en rol het uit op een met bloem bestrooid werkblad. Leg het deeg op de bakplaat of verdeel het over de pizzavormen.
  • 5 Verwarm de oven voor op 200ºC. Beleg de pizzabodem met saus en ingrediënten naar keuze en bak de pizza 15-20 minuten in de oven.

bereidingstip

• Rol het deeg niet uit met een deegroller, maar rek het uit met je handen. Zo behoud je die luchtige randjes!. <h4>Basisingrediënten en variaties</h4> • Gebruik bloem, gist, water en een beetje olijfolie voor het basisrecept. </br> • Je kunt het deeg ook verrijken met kruiden zoals oregano voor extra smaak. . <h4>Technieken</h4> • Als je met de hand kneedt, gebruik dan de ‘duw-en-vouw’-methode: druk met de muis van je hand het deeg van je af, vouw het terug, draai een kwartslag en herhaal. </br> • Een tweede techniek is stretch & fold. Je trekt een punt van het deeg uit, vouwt hem terug naar het midden, draait het deeg een beetje en herhaalt dit rondom. . <h4>Rijzen en temperatuur</h4> • Een belangrijk onderdeel van het pizzadeeg maken is geduld: laat het deeg goed rijzen voor de beste textuur. </br> • Bak de pizza op hoge temperatuur voor een krokante bodem.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 485 kcal
vet 6 gram
verzadigd vet 1 gram
koolhydraten 89 gram
eiwit 16 gram