4 personen
eenvoudig
15 min.
bijgerecht
home recepten Basisrecept stoofperen

Basisrecept stoofperen

ingrediënten


15 min
4 personen
200 milliliter rode wijn

dit product is niet beschikbaar

5 kruidnagels

dit product is niet beschikbaar

1 kaneelstokje

dit product is niet beschikbaar

180 gram kristalsuiker

dit product is niet beschikbaar

1 citroen

dit product is niet beschikbaar

750 gram stoofperen

benodigdheden

fijne rasp

  • 1 Schil de peren, maar laat de steeltjes eraan zitten. Zet ze rechtop in een pan waarin ze goed passen zonder om te vallen.
  • 2 Boen de citroen schoon, rasp 1 tl van de gele schil fijn en voeg toe aan de pan. Voeg de suiker, kaneel, kruidnagels en wijn toe. Giet er zoveel water bij dat de peren net onder staan. Breng rustig aan de kook en leg dan het deksel op de pan.
  • 3 Stoof de peren op een lage stand in 3 uur zacht en rood. Laat de peertjes afkoelen in het stoofvocht.

bereidingstip

• Wil je je stoofperen perfect klaarmaken? Verwarm dan de peren samen met het kookvocht 10-15 min. in een pannetje op een lage stand. <br> • Liever geen alcohol? Vervang de wijn door rode druivensap (het populairst), bessensap, appelsap of granaatappelsap. <br> • Wil je mooi rode stoofpeertjes? Kies dan voor Gieser Wildeman-peren en laat ze lang stoven. Minstens 1,5-2. Hoe langer, hoe roder. Je kunt ook kleurversterkers toevoegen, zoals rode-druivensap of een beetje citroensap. <br> • Wil je de saus voor je stoofperen laten indikken? Laat dan de saus op laag vuur verder sudderen, tot hij dikker wordt.. <h4>Variatietips</h4> • Breng stoofperen op smaak met kaneelstokjes en kruidnagels. <br> • Je kunt ook vanillestokjes gebruiken, of steranijs. <br> • Citroen- of sinaasappelschil zorgt voor een frisse smaak. . <h4>Kun je stoofperen invriezen?</h4> • Invriezen is zeker mogelijk. Laat de stoofperen in maximaal twee uur afkoelen in het kookvocht. Bewaar ze in luchtdichte bakjes of diepvrieszakken en bedek ze met het kookvocht. Sluit de bakjes of zakken met zo min mogelijk lucht erbij en bewaar in de vriezer. <br> • Haal de peertjes de avond of 24 uur voor het kerstdiner uit de vriezer en laat ontdooien in de koelkast. <br> • Vervolgens kun je de peren weer in 10-15 min. opwarmen in een pannetje, op laag vuur.. <h4>Serveertips</h4> • Serveer je stoofperen als toetje: met vanille-ijs (en slagroom!), of witte-chocolademousse. <br> • Je kunt stoofperen ook als bijgerecht serveren bij een hartig gerecht. Wat goed bij de stoofpeertjes past, zijn <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/grootmoeders-stoofvlees/">stoofvlees</a>, rollade of varkenshaas. <br> • Leg jij weleens stoofperen op de borrelplank? Ook daar komen ze goed tot hun recht: in partjes, met blauwe kaas of brie. Of met noten en gedroogd fruit erbij.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 325 kcal
vet 0 gram
verzadigd vet 0 gram
koolhydraten 69 gram
eiwit 1 gram