4 personen
eenvoudig
20 min.
hoofdgerecht
home recepten Beenham uit de oven

Beenham uit de oven

ingrediënten


20 min
4 personen
1 theelepel rozemarijn

dit product is niet beschikbaar

600 gram beenhammen

dit product is niet beschikbaar

4 eetlepels honing

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter sinaasappelsap

dit product is niet beschikbaar

1 sinaasappel

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

ovenschaal met deksel

fijne rasp

  • 1 Verwarm de oven voor op 200°C. Boen de sinaasappel schoon en snijd hem doormidden. Rasp van de ene helft 1 tl van oranje schil fijn. Snijd de andere helft in partjes.
  • 2 Breng het sinaasappelsap met het sinaasappelrasp, de honing en rozemarijn aan de kook en laat dit 5 min. trekken.
  • 3 Leg de ham in de ovenschaal, giet het sap-honingmengsel erover en dek de schaal af. Zet de ham 30 min. in de oven. Bedruip tussentijds de ham met wat braadvocht.
  • 4 Serveer de ham in dikke plakken gesneden, gegarneerd met partjes sinaasappel.

bereidingstip

• Haal de ham op tijd uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur is voor je begint. Dat zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatiger gaart. </br> • In dit recept gebruik je de oven, maar je kunt beenham ook in een pan bereiden: bak hem in wat boter tot hij rondom mooi bruin is en laat hem daarna met een deksel op de pan op lage stand 20-25 min. zachtjes garen.. <h4>Andere smaken</h4> • Beenham is van zichzelf al vol van smaak, maar je kunt hem extra karakter geven met kruiden zoals rozemarijn, tijm, salie of laurier, of specerijen als kruidnagel en piment.<br/> • Deze variant met honing en sinaasappel is fris en feestelijk, maar je kunt ook variëren met een klassieke honing-mosterdsaus<br/> • Mangochutney als dressing in plaats van het sinaasappel-honingmengsel smaakt heerlijk zoet en kruidig. <br/> • Maak een lekker kruidige rub van paprikapoeder, komijn en tijm en wrijf er de ham mee in. <br/> • Of marineer de ham vooraf met ketjap en knoflook voor een Aziatische twist. . <h4>Zo serveer je hem het mooist</h4> Laat de ham na het bakken 5-10 min. rusten, losjes afgedekt met aluminiumfolie. Zo blijft het vlees sappig bij het aansnijden. Serveer hem in dikke plakken met geroosterde groenten, een frisse salade of aardappelgratin. . <h4>Is de beenham gaar?</h4> Voorgegaarde beenham hoeft alleen goed door te warmen. Gebruik een kernthermometer: bij zo’n 60-65°C is hij perfect. Geen thermometer? Prik in het dikste deel; als het vlees warm aanvoelt en er helder sap uit komt, is hij goed. Voorgegaarde ham – zoals in dit recept – hoef je alleen nog te verwarmen in de oven of pan, en niet meer te koken.  


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 250 kcal
vet 8 gram
verzadigd vet 3 gram
koolhydraten 17 gram
eiwit 28 gram
Terugroepactie | GoVega! plantaardige burger