4 personen
uitdagend
20 min.
voorgerecht
home recepten Zalm in bladerdeeg

Zalm in bladerdeeg

ingrediënten


20 min
4 personen
40 gram veldsla

dit product is niet beschikbaar

1 eidooier

dit product is niet beschikbaar

1 ei

dit product is niet beschikbaar

50 gram witte rijst

dit product is niet beschikbaar

2 takjes krulpeterselie

dit product is niet beschikbaar

2 bosuitjes

dit product is niet beschikbaar

200 gram zalmfilets

dit product is niet beschikbaar

8 plakjes roomboterbladerdeeg

benodigdheden

bakplaat met bakpapier

bakkwastje

  • 1 Verwarm de oven voor op 190ºC. Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar en laat ze ontdooien.
  • 2 Snijd intussen de zalmfilet in blokjes. Snijd de bosuitjes in ringetjes. Snijd de peterselie fijn. Schep in een kom de zalm, bosui, peterselie en het losgeklopte ei door elkaar en breng op smaak met zout.
  • 3 Leg 4 plakjes bladerdeeg op de met bakpapier beklede bakplaat. Schep in het midden van elk plakje een vierkantje gekookte rijst, houd rondom een rand vrij. Verdeel het zalmmengsel over de rijst. Bestrijk de randen licht met water.
  • 4 Leg de overige deegplakjes over de vulling en druk de randen goed op elkaar met de tanden van een vork. Klop de eidooier los en bestrijk de bovenkanten van de pakketjes ermee.
  • 5 Bak de pakketjes in 20 min. knapperig en goudgeel. Verdeel ze over de borden en garneer met een pluk veldsla.

bereidingstip

• Laat het bladerdeeg eerst goed ontdooien, anders kan het tijdens het maken van de pakketjes scheuren. Is het te zacht geworden? Leg het dan in de koelkast tot het weer wat steviger is geworden. <br/> • Snijd uit de overgebleven plakjes bladerdeeg enkele visjes of andere figuurtjes en leg die vóór het bestrijken met eidooier op het bladerdeeg. . <h4>Variatietip</h4> Vervang de <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/vis/voorgerecht-zalm/">zalm</a> door stukjes witvis- of tonijnfilet. . <h4>Showstopper voor kerst</h4> Zalm in bladerdeeg is een echte blikvanger op tafel, perfect om met kerst als hoofdgerecht te serveren. Het ziet er chic uit, maar is verrassend makkelijk om te maken. Of ga voor een echte showstopper en maak 1 groot pakket in plaats van kleintjes: gebruik de helft van het bladerdeeg als bodem, leg alle rijst en zalmvulling in het midden en dek af met de rest. Snijd het deeg bovenop kruislings in en bak op dezelfde temperatuur; reken wel 5 tot 10 minuten extra oventijd. . <h4>Wat serveer je erbij?</h4> Frisse groenten passen goed bij de romige zalmvulling. Denk aan geblancheerde haricot verts, geroosterde worteltjes of een frisse venkelsalade. Ook lekker: een simpele groene salade met citroenvinaigrette als tegenhanger voor het knapperige bladerdeeg. . <h4>Bewaartip</h4> Overgebleven zalmpakketjes kun je afgedekt 1 dag in de koelkast bewaren. Warm ze kort op in de oven, zodat het deeg weer krokant wordt. Invriezen raden we niet aan, want daar kan het bladerdeeg zompig van worden.

wijnadvies

Begin de maaltijd goed met een Duitse riesling Classic.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 485 kcal
vet 28 gram
verzadigd vet 11 gram
koolhydraten 37 gram
eiwit 18 gram