- 1 Snipper de ui en snijd de knofl ook fi jn. Halveer de tomaten. Rasp de courgette grof. Scheur de mozzarella in stukjes van 2 cm en snijd ¾ van de basilicum fijn (houd een paar blaadjes achter voor garneren).
- 2 Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit de ui op middelhoge stand in ca. 3 min. zacht. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee.
- 3 Klop de eieren los met 2 el water en de fijngesneden basilicum. Breng op smaak met zout en peper. Schenk het ei over de ui in de pan.
- 4 Verdeel de tomaten en mozzarella erover, leg een deksel op de pan en bak de omelet op lage stand in 8-10 min. gaar, of tot het ei gestold is. Garneer met de achtergehouden basilicum.
bereidingstip
Bak de groenten eerst kort aan in de pan voordat je het eimengsel erbij giet. . <h4>Variaties en serveertips </h4> • Varieer eens met verschillende soorten groenten. Denk aan spinazie, broccoli of broccoli. <br/> • Voeg een handje geraspte kaas of feta toe.<br/> • Lekker met een snee volkorenbrood en een zelfgemaakte yoghurtdressing. . <h4>Wat zit er in een boerenomelet?</h4> De basis van een boerenomelet bestaat uit eieren, aardappelen en groente. Denk aan ui, paprika, prei, champignons en soms ook tomaat of spinazie. Vaak wordt er ook een beetje melk toegevoegd om de omelet luchtiger te maken. Je kunt de omelet verder aanvullen met geraspte kaas of stukjes ham, spek of kip. Net wat je in huis hebt! . <h4>Welke kruiden door boerenomelet?</h4> Kruiden geven je boerenomelet extra smaak. Denk aan kruiden als bieslook, peterselie, tijm en oregano. . <h4>Hoeveel koolhydraten zitten er in een boerenomelet?</h4> Dat hangt af van de ingrediënten. Een basis-omelet zonder aardappel bevat nauwelijks koolhydraten. Voeg je aardappel of brood toe, dan bevat een omelet meer koolhydraten. Een boerenomelet met 2 eieren, groenten en wat aardappel bevat gemiddeld zo’n 10 tot 15 gram koolhydraten per portie. . <h4>Hoe gezond is een omelet?</h4> Een omelet is een voedzame keuze als je het houdt bij eieren en groenten! Eieren zitten boordevol eiwitten, ijzer, vitamine B12 en gezonde vetten. Voeg je veel groente toe, dan krijg je ook nog eens een flinke portie vezels en vitamines binnen. Gebruik je weinig olie of bakboter en kies je voor magere vullingen, dan is een boerenomelet een verzadigende maaltijd.