8 personen
uitdagend
40 min.
nagerecht/desserts, nagerecht, nagerecht/gebak
home recepten Bosvruchten-ijstaart met browniebodem

Bosvruchten-ijstaart met browniebodem

ingrediënten


40 min
8 personen
40 gram rode bessen

dit product is niet beschikbaar

40 gram aardbeien

dit product is niet beschikbaar

40 gram frambozen

dit product is niet beschikbaar

40 gram bramen

dit product is niet beschikbaar

wit schuimkransje
vanillesuiker
1 blikje gecondenseerde melk

dit product is niet beschikbaar

500 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels suiker

dit product is niet beschikbaar

125 gram bramen

dit product is niet beschikbaar

15 gram cacaopoeder

dit product is niet beschikbaar

50 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

50 gram lichtbruine basterdsuiker

dit product is niet beschikbaar

2 kleine eieren

dit product is niet beschikbaar

75 gram boter

dit product is niet beschikbaar

75 gram pure chocolade

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

springvorm

bakpapier

staafmixer

  • 1 Verwarm de oven voor op 170ºC. Smelt voor de browniebodem de chocolade en boter in een (steel)pan al roerend op een lage stand. Laat iets afkoelen. Meng in een grote kom de eieren één voor één door de suiker met een garde.
  • 2 Meng het chocolade-botermengsel door het eimengsel. Zeef de bloem en cacao erboven en roer tot een glad beslag. Bekleed de ingevette springvorm met bakpapier en verdeel het beslag over de vorm. Bak circa 10 minuten in het midden van de oven. De bodem is dan nog wat zacht en ‘klef’. Laat afkoelen.
  • 3 Verwarm voor de vulling de bramen met de suiker en 1 eetlepel water in een (steel)pan en warm 10 minuten door. Pureer het bramenmengsel met een staafmixer glad. Schenk de bramenpuree door een zeef en duw met behulp van een lepel alle puree erdoor. Gooi de achtergebleven pitjes weg. Laat minimaal 30 minuten goed afkoelen in de koelkast.
  • 4 Klop de slagroom stijf en meng de gecondenseerde melk en vanillesuiker erdoor. Verdeel iets meer dan de helft hiervan over de browniebodem en zet 15 minuten in de diepvries.
  • 5 Meng intussen circa 100 gram van de bramenpuree door het overige slagroommengsel. Schenk de rest van de bramenpuree in een sauskannetje. Schenk het romige bramenmengsel op het vanilleslagroomijs en zet opnieuw in de diepvries. Laat minimaal 3 uur (het liefst een nacht) bevriezen.
  • 6 Neem de ijstaart uit de diepvries en garneer met diverse (diepvries)bosvruchten, de meringuetoefjes (zie tip), eventueel macarons en de bramensaus.

bereidingstip

Maak zelf de meringuetoetjes. Verwarm de oven voor op 100ºC. Klop 3 eiwitten (ca. 100 gram) in een schone, vetvrije kom stijf. Schep er beetje bij beetje 100 gram fijne suiker bij, blijf kloppen tot de suiker is opgelost. Spatel 75 gram poedersuiker erdoor. Schep alles in een spuitzak met kartelvormige spuitmond en spuit toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat circa 1 uur drogen in het midden van de oven. Je gebruikt niet alle meringuetoefjes voor de topping van deze taart. Bewaar de rest van de toefjes in een afgesloten trommel, dan zijn ze nog een week houdbaar.. Lekker met wat geschaafde pure chocolade door het vanille-ijs.. BEN JIJ EEN KERSTBAL? Maak de bodem met behulp van 1 pakket bakmix voor brownies. Gebruik hiervoor een ingevette springvorm van 18 cm ø en bekleed deze met bakpapier. Bak de brownie 15 minuten korter dan volgens de aanwijzingen op de verpakking voor een smeuïg resultaat. Laat afkoelen. Neem 1 liter slagroomijs, vanille-ijs of bosvruchtenroomijs uit de diepvries en laat 15 minuten staan. Schep het ijs in de taartvorm op de brownie en strijk glad. Zet in de diepvries en laat minimaal 1 uur vriezen. Garneer de taart met (diepvries)bosvruchten, gebroken meringuekransjes en eventueel macarons. . BEN JIJ EEN SLINGER? Maak de browniebodem volgens het recept en laat afkoelen. Neem 500 ml slagroom- of vanille-ijs uit de diepvries en laat 15 minuten staan. Schep het ijs in de taartvorm op de browniebodem en strijk glad. Zet terug in de diepvries. Neem intussen 500 ml bosvruchtenroomijs uit de diepvries en laat ook 15 minuten staan. Schep het bosvruchtenijs in de taartvorm op het slagroomijs en strijk glad. Plaats terug in de diepvries en laat minimaal 1 uur vriezen. Garneer de taart met (diepvries)bosvruchten, gebroken meringuekransjes of meringuetoefjes volgens het recept en macarons. Tip: met slagroomijs is de kleur van het ijs witter dan met vanille-ijs.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 675 kcal
vet 41 gram
verzadigd vet 26 gram
koolhydraten 64 gram
eiwit 11 gram
Terugroepactie | SPAR klp Ardenner Pate