gemiddeld
30 min.
lunch, brunch, bijgerecht, ontbijt
recepten Breekbrood

Breekbrood

ingrediënten


30 min
verse kruiden
zonnebloempitten
pompoenpitten
geschaafde amandelen

dit product is niet beschikbaar

maanzaad
sesamzaad
1 ei

dit product is niet beschikbaar

bloem

dit product is niet beschikbaar

250 milliliter water

dit product is niet beschikbaar

20 gram verse gist
1 zakje gedroogde gist

dit product is niet beschikbaar

10 gram zout

dit product is niet beschikbaar

500 gram tarwebloem

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

vershoudfolie

bakplaat

  • 1 Maak voor het breekbrood 1 keer het recept voor witbrood en 1 keer de variant volkorenbrood (zie variatie).
  • 2 Doe de bloem in een grote kom en meng eerst het zout en dan de gedroogde gist erdoor. Maak een kuiltje in de bloem en giet een gedeelte van het water erin. Roer met een houten lepel vanuit het midden tot het deeg elastisch aanvoelt. Voeg eventueel de rest van het vocht toe.
  • 3 Bestrooi het werkblad met bloem en leg het deeg erop. Zet de muis van je hand op het deeg en druk het van je af. Vouw het deeg dubbel en kneed het in de andere richting. Zo rek je de gluten in de bloem op. Dit zorgt samen met het koolzuur uit de gist voor een luchtig brood.
  • 4 Bestuif de mengkom licht met bloem, leg het deeg erin en dek af met vershoudfolie of een vochtige doek. Laat het deeg op een warme plaats circa 1 uur rijzen of tot het volume is verdubbeld.
  • 5 Vorm er na de eerste rijzing 16 bollen van.
  • 6 Leg 1 bol in het midden van de bakplaat met 5 bollen ertegen-aan en 10 bollen daaromheen. Laat daarna nog circa 30 minuten rijzen.
  • 7 Bestrijk het deeg voor het bakken met ei en bestrooi met sesamzaad, maanzaad, geschaafde amandelen of fijngehakte kruiden.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 1985 kcal
vet 22 gram
verzadigd vet 4 gram
koolhydraten 359 gram
eiwit 78 gram
Terugroepactie | SPAR palingworst
Terugroepactie | SPAR sandwich pittige kip