4 personen
gemiddeld
20 min.
hoofdgerecht
home recepten Broccoli-quiche met bosui en spekjes

Broccoli-quiche met bosui en spekjes

ingrediënten


20 min
4 personen
150 gram oude kaas

dit product is niet beschikbaar

150 gram belegen kaas

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter crème fraîche

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter kookroom

dit product is niet beschikbaar

4 lente-/bosuitjes

dit product is niet beschikbaar

5 eieren

dit product is niet beschikbaar

250 gram gerookte ontbijtspekblokjes

dit product is niet beschikbaar

5 plakjes diepvriesbladerdeeg

dit product is niet beschikbaar

500 gram broccoli

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

quichevorm

bakpapier

  • 1 Verwarm de oven voor op 200ºC en vet de quichevorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • 2 Snijd de broccoli in kleine roosjes, kook ze 3 min. en giet af. Spoel koud onder stromend water en laat goed uitlekken.
  • 3 Bekleed intussen de vorm met het deeg. Prik de deegbodem gelijkmatig in met een vork.
  • 4 Bak de spekblokjes in een droge, hete koekenpan in 5 min. uit. Snijd intussen de bosuitjes in ringetjes. Klop de eieren los met de kookroom en breng op smaak met zout en peper.
  • 5 Verdeel de broccoli, spekblokjes, bosui en geraspte kaas over de deegbodem. Giet het eimengsel erover en bak de quiche in de oven in 35-40 min. goudbruin en gaar.

bereidingstip

Zo voorkom je een natte bodem bij quiche: <br/> • Leg bakpapier en steunvulling (zoals peulvruchten of rijst) op het bladerdeeg en bak 10 min. voor op 200°C.<br/> • Strooi wat paneermeel, verkruimelde beschuit of broodkruim op de bodem. Dit vangt overtollig vocht op.<br/> • Behalve broccoli als groente in een quiche zijn ook spinazie, prei, courgette en paprika lekker in quiche. Kook of bak ze kort en giet ze goed af, druk het vocht er goed uit of dep ze droog.<br/> • Bak de quiche laag in de oven. Zo gaart het deeg van onder sneller en blijft de bodem knapperig. . <h4>Variatietips</h4> • Voeg voor wat meer pit 2 tl kerriepoeder toe aan het eimengsel.<br/> • Voeg 75 gram blauwe kaas of gorgonzola toe voor een pittige twist.<br/> • Bestrooi de quiche met geroosterde pijnboompitten of amandelschaafsel voor serveren.<br/> • Vervang het spek door gerookte kip of gerookte zalm.<br/> • Waarom crème fraîche? Het geeft je quiche een frisse, romige smaak. Liever wat lichter? Slagroom bevat iets minder vet en kookroom is nog weer wat lichter. Beide zijn goede alternatieven en zorgen ook voor een mooie, zachte vulling.. <h4>Vegetarische broccoliquiche maken</h4> Maak de quiche volledig vegetarisch door de spekjes weg te laten of te vervangen door vega spekjes of gebakken champignons. Ook een heerlijke, vegetarische variant: quiche met <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/quiche-met-broccoli-en-geitenkaas/">broccoli en geitenkaas</a>. . <h4>Lekker voor erbij</h4> Serveer de quiche met een frisse groene salade met vinaigrette of een <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/bonte-tomatensalade/">salade met tomaten</a>. . <h4>Quiche opwarmen</h4> Blijft er broccoliquiche over? Je kunt ‘m prima koud eten, maar ook opnieuw opwarmen. Maak de quiche los uit de bakvorm en zorg voor een stevige bodem. Haal de quiche voorzichtig uit de vorm en verwarm 15-20 min. in een voorverwarmde oven op 160°C. Zet de quiche op een rooster, zodat de bodem krokant wordt. Dek eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant al mooi bruin is.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 795 kcal
vet 61 gram
verzadigd vet 32 gram
koolhydraten 26 gram
eiwit 35 gram