- 1 Kook de aardappels in circa 15 minuten gaar. Voeg de laatste 8 minuten de broccoli toe.
- 2 Verhit intussen 1 eetlepel boter en bak hierin de worst samen met de ui in circa 13 minuten rondom goudbruin en gaar. Giet de aardappels en broccoli af en bewaar een beetje kookvocht.
- 3 Neem de worst uit de pan en voeg de mosterd en 2 eetlepels water toe aan de uien. Roer op een hoge stand tot een smaakvolle jus.
- 4 Stamp de aardappels en broccoli grof. Voeg de overige boter en wat kookvocht toe om het geheel smeuïg te maken. Breng op smaak met zout en peper.
bereidingstip
<h4>Variatietips </h4> • Vervang (een deel van) de aardappels door zoete aardappel voor een romige, lichtzoete stamppot. </br> • Meng er eens wat spinazie of boerenkool door voor extra kleur en vitamines.</br> • Strooi er geroosterde noten of pitten (zoals walnoten of pompoenpitten) overheen voor een lekkere bite.</br> • Roer wat gebakken knoflook, gember of een schepje currypasta door de stamppot voor meer pit.</br> • Maak ’m smeuïg met een lepel roomkaas, crème fraîche of ricotta.</br> • Serveer met gebakken spekjes, chorizo of gegrilde halloumi als topping.. <h4>Broccoli kruiden voor de stamppot </h4> • Peterselie, bieslook en een kneepje citroensap voor een frisse touch. </br> • Tijm, rozemarijn of oregano doen het goed bij aardappel én broccoli.</br> • Voeg een snufje nootmuskaat, chilivlokken of gerookt paprikapoeder toe.</br> • Knoflookpoeder en een mespuntje kerrie of kerriemadras passen ook goed.</br> • Een scheutje sojasaus of wat gebakken uitjes door de stamppot maakt ‘m extra hartig.. <h4>Vegetarische broccoli stamppot maken?</h4> Vervang de rookworst bijvoorbeeld door een vegetarische variant of ga voor gebakken tempeh of krokant gebakken tofu voor een stevige bite. Ook gebakken champignons met een scheutje sojasaus geven een hartige, volle smaak.. <h4>Bewaaradvies</h4> Laat de stamppot eerst afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar ‘m daarna in een goed afgesloten bak in de koelkast. Zo blijft hij zo’n 2 dagen goed. Wil je langer bewaren? Vries de stamppot in porties in; zo blijft hij tot 3 maanden houdbaar.. <h4>Is broccoli stamppot gezond?</h4> Broccolistamppot is zeker een gezonde keuze. Broccoli zit boordevol vitamines (zoals vitamine C en K), vezels en mineralen, en in combinatie met aardappels heb je een voedzame basis. Kies je voor zoete aardappel in plaats van gewone aardappel, dan voeg je nog wat extra vezels en bètacaroteen toe. Het wordt pas minder gezond als je er heel veel boter, room of zoute spekjes door doet.. <h4>Hoe kan je broccoli lekker maken?</h4> Kook de roosjes niet te lang, zodat ze mooi knapperig en frisgroen blijven. Een klontje boter of een scheutje olijfolie maakt de smaak zachter. Ook kruiden doen veel: denk aan nootmuskaat, knoflookpoeder, kerrie of een kneepje citroensap voor frisheid.