4 personen
gemiddeld
30 min.
hoofdgerecht
recepten Bruine bonen met spek en appelmoes

Bruine bonen met spek en appelmoes

ingrediënten


30 min
4 personen
1 eetlepel azijn

dit product is niet beschikbaar

25 gram boter

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels olie

dit product is niet beschikbaar

4 uien

dit product is niet beschikbaar

300 gram mager gerookt spek

dit product is niet beschikbaar

500 gram bruine bonen

dit product is niet beschikbaar


  • 1 Bak het spek en de uien in een scheutje olie of een klontje boter op lage stand regelmatig omscheppend tot de uien gaan kleuren. Blus af met de azijn.
  • 2 Giet de bonen af en laat ze uitlekken.
  • 3 Schep de uien en het spek door de bonen en proef of er nog zout bij moet. Maal er wat peper over.
  • 4 Lekker met zelfgemaakte grove appelmoes. Voor een modernere versie past sla met tomaat en komkommer ook!

bereidingstip

Zet geweekte peulvruchten altijd op met vers water. . Voeg het zout pas toe aan het eind van de kooktijd, anders blijven de bonen hard. . De bruine bonen kunnen desgewenst door kapucijners worden vervangen. . In plaats van rookspek kun je ook casselerrib of een in plakjes gesneden rookworst gebruiken.. In plaats van rookspek kun je ook casselerrib of een in plakjes gesneden rookworst gebruiken. . Wist je dat in sommige streken vroeger de bruine bonen werden gegeten met een saus van spekvet, 2 eetlepels stroop en 1 eetlepel azijn, verdund met een scheutje kookvocht.

wijnadvies

Bij deze pittige schotel zou grootmoeder een aardse, zeer fruitige en vooral karaktervolle rosé; (7-9°C) schenken. Geef haar ongelijk!


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 710 kcal
vet 30 gram
verzadigd vet 10 gram
koolhydraten 61 gram
eiwit 38 gram
Terugroepactie | SPAR palingworst
Terugroepactie | SPAR sandwich pittige kip