- 1 Bak het spek en de uien in een scheutje olie of een klontje boter op lage stand regelmatig omscheppend tot de uien gaan kleuren. Blus af met de azijn.
- 2 Giet de bonen af en laat ze uitlekken.
- 3 Schep de uien en het spek door de bonen en proef of er nog zout bij moet. Maal er wat peper over.
- 4 Lekker met zelfgemaakte grove appelmoes. Voor een modernere versie past sla met tomaat en komkommer ook!
bereidingstip
Zet geweekte peulvruchten altijd op met vers water. . Voeg het zout pas toe aan het eind van de kooktijd, anders blijven de bonen hard. . De bruine bonen kunnen desgewenst door kapucijners worden vervangen. . In plaats van rookspek kun je ook casselerrib of een in plakjes gesneden rookworst gebruiken.. In plaats van rookspek kun je ook casselerrib of een in plakjes gesneden rookworst gebruiken. . Wist je dat in sommige streken vroeger de bruine bonen werden gegeten met een saus van spekvet, 2 eetlepels stroop en 1 eetlepel azijn, verdund met een scheutje kookvocht.
wijnadvies
Bij deze pittige schotel zou grootmoeder een aardse, zeer fruitige en vooral karaktervolle rosé; (7-9°C) schenken. Geef haar ongelijk!