- 1 Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn. Snijd de wortel in kleine blokjes.
- 2 Verhit in een (soep)pan de olie. Bak de spekreepjes op een middelhoge stand in 4 min. knapperig uit.
- 3 Schep de ui, knoflook en wortel erdoor en bak 3 min. mee. Spoel de bonen af en laat ze goed uitlekken.
- 4 Voeg de tomaten, bonen, kerrie, het verkruimelde bouillonblokje en 500 ml water toe. Breng aan de kook. Kook de soep 8 min. op een lage stand.
- 5 Snijd de peterselie fijn. Breng de soep op smaak met zout en peper en bestrooi met de peterselie.
bereidingstip
• Pureer de soep grof met de staafmixer voor een lichtgebonden soep.<br/> • In plaats van bonen uit blik, kun je ook gedroogde bruine bonen gebruiken. Die zijn vaak wat goedkoper en bevatten geen toegevoegd zout. Kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking.<br/> • Wil je een wat dikkere bruine bonensoep? Voeg dan kleine blokjes aardappel of knolselderij toe. . <h4>Variatietips</h4> • Variaties met vlees: vervang de helft van de spekreepjes door blokjes salami. Of vervang het spek door plakjes rookworst of gehaktballetjes.<br/> • Laat voor een vegetarische bruine bonensoep het spek weg. Serveer de soep dan met geraspte jong belegen kaas.<br/> • Wil je het pittiger? Roer eens een lepeltje sambal door de soep.<br/> • Zin in extra groenten? Kies dan voor halve ringen prei, of boogjes bleekselderij. Voor wat meer bite kun je ook mais toevoegen, of gesneden spitskool. <br/> • Voor een Franse variatie: voeg een scheutje rode wijn toe tijdens het koken en gebruik Provençaalse kruiden. <br/> • Geef extra smaak aan je bruine bonensoep met kruiden. Komijn past goed bij de bonen, net als zoete of gerookte-paprikapoeder. Wat pittiger maak je de soep met chilivlokken of zwarte peper. . <h4>Serveertips</h4> • Serveer je bruine bonensoep met landelijk wit- of bruinbrood. Of met roggebrood met spek.<br/> • Lekker voor een eenvoudige maaltijd van soep, brood en bijvoorbeeld een makkelijke <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/salade-met-peer-kaas-en-noten/">salade</a>. . <h4>Kun je bruine bonensoep bewaren?</h4> • In de koelkast kun je bruine bonensoep, goed afgedekt, 2-3 dagen bewaren. <br/> • In de vriezer kun je de soep zelfs tot 3 maanden bewaren.<br/> Laat ingevroren soep eerst een nachtje in de koelkast ontdooien, verwarm de soep daarna op laag vuur.
wijnadvies
Verwen deze maaltijdsoep met een Elzasser Riesling of een Italiaanse Pinot Grigio (9-11°C).