- 1 Doe het gehakt in een kom. Meng met vochtig gemaakte handen de ui, knoflook, het paprikapoeder, de peterselie en munt, het ei, de beschuit en zout en peper naar smaak door het gehakt.
- 2 Vorm van het gehaktmengsel rolletjes van circa 8 cm lang en 2 cm dik. Laat de afgedekte rolletjes een half uur rusten en op smaak komen.
- 3 Verhit de olijfolie in een koekenpan of grillpan en bak of grill de cevapcici in circa 15 minuten lichtbruin en gaar. Draai ze tijdens deze bereiding regelmatig om.
bereidingstip
Eet bij dit gerecht tuinbonen gemengd met bulgur of gele rijst.. <h4>Welke kruiden gebruik je voor cevapčići?</h4>Cevapčići krijgen hun typische smaak door een combinatie van knoflook, paprikapoeder, peper, zout en soms komijn of koriander. In veel Balkan-recepten worden ook uien, peterselie en een beetje baksoda toegevoegd voor extra malsheid. Je kunt de kruidenmix naar smaak aanpassen, maar knoflook en paprika vormen altijd de basis.<br><br><h4>Kun je cevapčići ook vegetarisch of vegan maken?</h4>Ja, je kunt cevapčići prima vegetarisch of vegan maken. Gebruik plantaardig gehakt of een mix van fijngemalen bonen en groenten, aangevuld met dezelfde kruiden als bij de klassieke versie (zoals knoflook, paprika en peper). Vorm kleine rolletjes en bak ze net als gewone cevapčići in de pan of op de grill.<br><br><h4>Hoe eet je cevapčići traditioneel?</h4>Cevapčići worden traditioneel gegeten met platbrood of pita, samen met gesnipperde ui, ajvar (paprikasaus) en soms een lepeltje yoghurt of kajmak. Ze worden vaak als streetfood geserveerd, in een warm broodje met saus, maar kunnen ook op een bord met friet, salade of gegrilde groenten worden gegeten.<br><br><h4></h4>
wijnadvies
Traditioneel hoort hier een robuuste rode Balkan wijn bij. Misschien vind je een rode Bulgaarse op de wijnafdeling en anders koop je een Schoondal rood uit Zuid-Afrika.