6 personen
uitdagend
35 min.
nagerecht/desserts, nagerecht
home recepten Charlotte Russe

Charlotte Russe

ingrediënten


35 min
6 personen
25 lange vingers

dit product is niet beschikbaar

rode fondant
gele fondant
500 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

150 gram suiker

dit product is niet beschikbaar

5 eidooiers

dit product is niet beschikbaar

500 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

2 vanillestokjes

dit product is niet beschikbaar

6 blaadjes gelatine

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

puddingvorm

vershoudfolie

spuitzak

lint

  • 1 Week de gelatine in ruim koud water. Schraap het merg uit de vanillestokjes boven de melk en breng de melk met de vanillestokjes aan de kook. Neem de vanillestokjes uit de pan.
  • 2 Klop de eidooiers met 100 gram suiker schuimig en schenk de melk erop. Schenk deze crème terug in de pan en bind zonder te koken op een lage stand. Knijp de gelatineblaadjes uit, los de gelatine op in de vanillecrème en laat afkoelen.
  • 3 Klop 300 ml slagroom lobbig en spatel deze luchtig door het vanillemengsel. Spoel de hoge puddingvorm om met koud water en schenk de bavarois erin. Dek af met vershoudfolie en laat 2 uur opstijven in de koelkast. Maak naar wens roosjes van de fondant.
  • 4 Klop de rest van de slagroom stijf met de overige suiker en schep in de spuitzak. Dompel de puddingvorm enkele tellen in heet water en stort de pudding op een platte schaal.
  • 5 Zet de lange vingers met de besuikerde kant naar buiten met toefjes slagroom rechtop tegen de pudding. Bind vast met een lint. Spuit toefjes slagroom op de bovenkant van de bavarois en garneer met de fondantbloemen.

bereidingstip

Vervang de garnering van fondant door suikerbloemetjes (gebaksdecoratie).. <h4>Waar komt Charlotte Russe vandaan? </h4> <p>Charlotte Russe is een klassiek Engels-Frans dessert: een rand van lange vingers met daarin een luchtige bavarois-achtige crème. De naam wordt vaak gekoppeld aan de Franse chef Carême (19e eeuw); hij zou het dessert hebben opgedragen aan een vorstelijke Charlotte of aan het Russische hof. Kort door de bocht: Franse techniek, Britse naam, Europese klassieker.</p>. <h4>Je Charlotte Russe opbouwen</h4> <ol> <li>Bekleed een charlottevorm of springvorm met lange vingers: rechtop langs de rand, eventueel ook op de bodem.</li> <li>Vul de vorm in lagen: crème, eventueel fruit, weer crème. Tik de vorm even op het aanrecht tegen luchtbellen.</li> <li>Dek af en laat in de koelkast minstens 6 tot 8 uur, liefst een nacht, opstijven.</li> <li>Lossen: rand losmaken met een mes, vorm verwijderen en afwerken met fruit of saus.</li> </ol> <p>Tip: dompel de lange vingers heel kort in sap, siroop of likeur voor extra smaak, maar maak ze niet zompig.</p>. <h4>Variatietips</h4> • Fruit: aardbei, framboos, mango, passievrucht, kersen. Werk af met verse stukjes en een coulis.<br/> • Choco: cacao in de crème, stukjes pure chocolade of een dun laagje ganache bovenop.<br/> • Noten: pistache- of hazelnootpraliné door de crème, afwerken met geroosterd notenkruim.<br/> • Fris: citroen- of sinaasappelrasp in de vulling, afmaken met citruspartjes.<br/> • Volwassen: een scheutje likeur in de siroop voor de lange vingers (amaretto, kirsch, sinaasappellikeur).<br/> . <h4>Bewaaradvies</h4> <p>In de koelkast, afgedekt, 2 dagen op z’n best. Je kunt de bodem en rand vooraf bekleden en de crème een dag eerder maken. Opstijven duurt 6 tot 8 uur; maak dus bij voorkeur de dag voor het feestje. Invriezen kan meestal niet mooi door slagroom en gelatine; liever vermijden.</p>. <h4>Is Charlotte een roompudding?</h4> <p>Charlotte Russe zit in de familie van roompuddingen: een lichte bavarois op basis van custard, gelatine en slagroom. Niet gebakken, wel gekoeld en opgesteven.. <h4>Wat is een charlottevorm?</h4> <p>Een diepe, rechtwandige vorm van circa 16 tot 20 cm doorsnee en 8 tot 10 cm hoog, vaak met licht geribbelde zijkant. Geen charlottevorm in huis? Gebruik een springvorm met hoge rand of een gladde puddingvorm en bekleed met bakpapier voor makkelijk lossen.</p>


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 545 kcal
vet 36 gram
verzadigd vet 22 gram
koolhydraten 46 gram
eiwit 10 gram