10 personen
gemiddeld
25 min.
nagerecht, nagerecht/gebak
home recepten Cheesecake basisrecept

Cheesecake basisrecept

ingrediënten


25 min
10 personen
225 gram aardbeienjam
3 zakjes slagroomversteviger

dit product is niet beschikbaar

1 zakje vanillesuiker

dit product is niet beschikbaar

100 gram poedersuiker

dit product is niet beschikbaar

300 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

450 gram roomkaas naturel

dit product is niet beschikbaar

300 gram chocoladekoekjes

dit product is niet beschikbaar

75 gram boter

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

keukenmachine

springvorm

bakpapier

diepvrieszakje

satéprikker

mixer

  • 1 Smelt de boter, maar laat deze niet verkleuren. Maal intussen de koekjes fijn in de keukenmachine. Meng de gesmolten boter door het kruim.
  • 2 Vet de springvorm in en bekleed deze met bakpapier. Verdeel het kruimeldeeg over de bodem van de vorm en druk goed aan met de bolle kant van een vochtige lepel. Laat opstijven in de koelkast.
  • 3 Klop intussen in een grote kom de roomkaas glad. Klop in een andere kom met een mixer de slagroom met de poedersuiker, vanillesuiker en slagroomversteviger stijf. Schep de slagroom door de roomkaas en meng goed. Schep de vulling in de springvorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel.
  • 4 Pureer de jam in de keukenmachine glad. Doe in een stevig diepvrieszakje en maak het zakje dicht. Knip een heel klein puntje van het zakje af.
  • 5 Druppel de jam in een cirkel, in kleine stippen rondom, op de bovenkant van de cheesecake. Laat tussen de stippen in steeds een stipbreedte ruimte. Maak een tweede cirkel stippen binnen de eerste cirkel en maak daarna steeds kleinere cirkels tot de hele taart gevuld is met stippen. Trek met een satéprikker de stipjes rustig van links naar rechts tot een hartjesvorm. Laat de taart afgedekt minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

bereidingstip

• Wil je voorkomen dat je cheesecake scheurt? Zorg ervoor dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn en meng niet te lang. Dat maakt de vulling ook luchtiger.<br/> • Hou de juiste oventemperatuur aan: 150-160 °C. Een te hoge temperatuur zorgt voor te snel rijzen en dus voor barsten. <br/> • Voor cheesecake gebruik je bij voorkeur een volle, stevige roomkaas met een neutrale smaak. Kies géén light- of smeerkaas. Wil je op je budget letten? Het huismerk van je plaatselijke super is helemaal prima. . <h4>Variatietips</h4> Cheesecake is een heel veelzijdig dessert. Je kunt de ingrediënten in dit recept gebruiken, maar je kunt ook volop variëren.<br/> • In plaats van chocoladekoekjes kun je ook bastognekoeken gebruiken voor de bodem. Die geven een stevige bite. Speculaas is lekker kruidig en smaakt extra goed op een herfst- of winterdag. Liever zomers? Kokoskoekjes zorgen voor een tropisch accent.<br/> • In plaats van aardbeienjam, kun je ook verse aardbeien gebruiken.<br/> • Ook de citroen-cheesecake is populair, vanwege zijn frisse, lichtzure smaak. Die wordt vaak gemaakt met een kokosbodem.<br/> • Chocoladeliefhebbers maak je dolgelukkig met een cheesecake met Oreo-bodem en stukjes Oreo in de vulling.<br/> • Maak ook eens een red velvet cheesecake: een gelaagde combinatie van <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/red-velvettaart/">red velvettaart</a> en cheesecake.. <h4>Is cheesecake een gebakken of ongebakken taart?</h4> Je kunt cheesecakes zowel bakken als niet bakken. Dit is een no-bake-recept. . <h4>Wat is het verschil tussen cheesecake en monchoutaart?</h4> De <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/monchoutaart/">monchoutaart</a> is een klassieke Nederlandse versie van de cheesecake. Nét zo feestelijk, met kersen en een bodem van bastognekoeken. Alle monchoutaarten zijn dus cheesecakes, maar niet elke cheesecake is een monchoutaart. Wil je ‘m zelf eens bakken? Hier vind je het recept.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 513 kcal
vet 38 gram
verzadigd vet 21 gram
koolhydraten 47 gram
eiwit 6 gram