4 personen
uitdagend
60 min.
nagerecht/desserts, nagerecht
home recepten Chocoladecakejes met stoofperen en chocoladesaus

Chocoladecakejes met stoofperen en chocoladesaus

ingrediënten


60 min
4 personen
zakje vanillesuiker

dit product is niet beschikbaar

75 gram pure chocolade

dit product is niet beschikbaar

100 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

10 gram cacaopoeder

dit product is niet beschikbaar

125 gram zelfrijzend bakmeel

dit product is niet beschikbaar

75 milliliter zonnebloemolie

dit product is niet beschikbaar

100 gram fijne tafelsuiker

dit product is niet beschikbaar

2 eieren

dit product is niet beschikbaar

50 gram pure chocolade

dit product is niet beschikbaar

75 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

1 kaneelstokje

dit product is niet beschikbaar

500 milliliter glühwein
4 stoofperen

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

4 kookringen

bakpapier

bakplaat met bakpapier

  • 1 Schil de stoofperen en zet ze met de glühwijn en het kaneelstokje in een kleine pan. Voeg nog wat water toe, de peren moeten net onder staan. Breng de peren aan de kook en kook afgedekt in 45-60 minuten zachtjes gaar. Ze zijn goed als je er met een vork makkelijk in kunt prikken. Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • 2 Breng de melk tegen de kook aan. Voeg de pure chocolade toe aan een kom, giet de hete melk erop en dek af met een deksel of bord. Laat 5 minuten staan.
  • 3 Mix de eieren met de suiker in een paar minuten tot een lichtgele crème. Giet er langzaam, al mixend, de zonnebloemolie bij. Roer de chocolade en melk goed door en voeg deze ook al mixend toe.
  • 4 Meng in een andere kom het zelfrijzend bakmeel met de cacaopoeder en een snuf zout. Spatel dit door het chocolademengsel tot een beslag.
  • 5 Bekleed de (hoge) bakringen met bakpapier en zet ze op de bakplaat. Verdeel het beslag erover. Verlaag de oventemperatuur naar 150°C en bak de cakejes circa 25 minuten in de oven. Ze zijn goed als een satéprikker er droog uitkomt. Laat de cakejes 10 minuten afkoelen en haal ze uit de vorm.
  • 6 Breng voor de saus de slagroom tegen de kook aan. Neem de pan van de warmtebron en roer de chocolade en vanillesuiker erdoor. Blijf roeren tot de chocolade is gesmolten.
  • 7 Snijd de bolle bovenkanten van de cakejes, deze worden niet gebruikt. Zet op elk bord een cakeje met daarop een gestoofde peer. Giet de warme chocoladesaus erover.

bereidingstip

Wil je liever geen wijn gebruiken in dit recept, neem dan rode bessen- of cranberrysap en voeg 2 eetlepels suiker toe. . Het stoofvocht van de stoofperen is een nog lekkerdere glühwein geworden.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 705 kcal
vet 40 gram
verzadigd vet 24 gram
koolhydraten 54 gram
eiwit 27 gram