4 personen
eenvoudig
20 min.
hoofdgerecht
home recepten Classic mac & cheese

Classic mac & cheese

ingrediënten


20 min
4 personen
25 gram panko

dit product is niet beschikbaar

250 gram hamblokjes

dit product is niet beschikbaar

nootmuskaat

dit product is niet beschikbaar

150 gram jonge kaas

dit product is niet beschikbaar

150 gram oude kaas

dit product is niet beschikbaar

500 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

40 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

300 gram macaroni

dit product is niet beschikbaar

70 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

ovenschaal

  • 1 Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet de ovenschaal in met boter. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar verkort de kooktijd met 2 min. zodat de pasta net niet gaar is.
  • 2 Verhit de boter in een (steel)pan en voeg de bloem toe. Laat, al roerend, in 4 min. garen. Voeg, beetje bij beetje, de melk toe en roer met een garde tot een romige saus. Voeg 100 g van de oude en 100 g van de jonge kaas toe en roer tot ze gesmolten zijn. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • 3 Meng de kaassaus en hamblokjes door de macaroni en schep in de ovenschaal. Bestrooi met de panko en de rest van de kazen. Bak in de oven in 20 min. goudgeel.

bereidingstip

• Gebruik voor de saus een kaas die goed smelt, zoals cheddar of jong belegen kaas. Oude kaas geeft meer pit, maar smelt minder egaal. Een combi van beide is ideaal!<br/> • Laat de mac and cheese na het bakken een paar minuten staan voordat je hem aansnijdt. Zo wordt de saus iets steviger en schep je mooie porties.. <h4>Waar komt mac and cheese vandaan?</h4> Mac and cheese, oftewel macaroni met kaassaus, komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Het is daar al sinds de 18e eeuw een populair ovengerecht. Tegenwoordig vind je mac and cheese wereldwijd op de menukaart als heerlijk en makkelijk comfortfood. . <h4>Dit gaat er in een echte mac and cheese</h4> De basis van mac and cheese is macaroni met een romige kaassaus. Meestal gemaakt met oude en jonge kaas, melk, boter en bloem. Vaak worden er extra’s toegevoegd zoals hamblokjes of een krokante topping van panko of broodkruim. . <h4>Zo maak je mac and cheese wat gezonder</h4> Voeg extra groenten toe, zoals spinazie, broccoli of bloemkool. Zo geef je het gerecht meteen meer variatie, zonder de klassieke smaak te verliezen. . <h4>Variatietips</h4> • Meng eens 450 g ontdooide, goed uitgelekte bladspinazie door de macaroni voor je de kaassaus en ham toevoegt. <br/> • Probeer ook eens deze kruiden: een snuf gedroogde oregano, verse basilicum of tijm geven extra aroma. Voor wat pit zijn peper, chili en komijn je smaakmakers!. <h4>Mac and cheese bewaren en opwarmen</h4> • Bewaar de mac and cheese tot 2 dagen, in een goed afgesloten bakje in de koelkast. <br/> • Warm het gerecht op in de magnetron of in een pan. Voeg eventueel een scheutje room of melk toe voor het opwarmen.<br/> • Je kunt mac and cheese beter niet invriezen. Door het opwarmen na invriezen verandert de structuur van de saus vaak en wordt het gerecht minder romig en smeuïg.

wijnadvies

Serveer bij dit recept een witte wijn met een lekker frisse afdronk, zoals Mastio del Loggia Soave.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 884 kcal
vet 45 gram
verzadigd vet 29 gram
koolhydraten 73 gram
eiwit 46 gram