- 1 Bestrooi het vlees met zout, peper en bloem.
- 2 Verhit de boter in een ruime pan en bak hierin de spekblokjes 2-3 minuten. Voeg de kip toe en bak deze in 8-10 minuten goudbruin.
- 3 Schep de knoflook, wortel, bleekselderij en champignons erdoor en bak circa 5 minuten.
- 4 Voeg de zilveruitjes, wijn, bouillon en tijm toe en stoof afgedekt circa 15 minuten. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met de peterselie.
- 5 Serveer de coq au vin met stokbrood of aardappelpuree.
bereidingstip
Vervang de kipdijfilet in dit recept door drumsticks.. Gebruik ook eens witte wijn.. <h4>Wat is coq au vin? </h4> Coq au vin is een klassieke Franse stoofschotel die zijn oorsprong vindt in de landelijke keuken. Oorspronkelijk werd het gerecht gemaakt met een haan die langzaam werd gestoofd in rode wijn om het vlees mals te krijgen. Tegenwoordig gebruik je meestal kip, maar de basis blijft hetzelfde: kipdelen die langzaam garen in rode wijn met spek, ui, knoflook, kruiden en paddenstoelen. . <h4>Gebruik je de hele kip voor het stoofgerecht?</h4> Je kunt voor coq au vin prima een hele kip gebruiken: laat de slager de kip in stukken snijden, zodat alle delen gelijkmatig kunnen garen in de wijnsaus. Maar het hoeft niet. Alleen drumsticks of kippendijen werken net zo goed, omdat ze mals blijven tijdens het stoven. . <h4>Combinatietips</h4> Coq au vin is rijk en vol van smaak, dus eenvoudige bijgerechten passen daar het beste bij. </br> • Aardappelpuree of knolselderijpuree </br> • Krokant stokbrood</br> • Geroosterde aardappelen </br> • Een frisse groene salade </br> • Haricots verts of worteltjes. <h4>Coq au vin bewaren?</h4> Coq au vin kun je goed voorbereiden, want de smaken kunnen goed intrekken als je het eerder maakt. Maak het gerust 1 dag van tevoren en bewaar afgedekt in de koelkast. In de koelkast blijft coq au vin 2 tot 3 dagen houdbaar. Warm langzaam op in een pan op laag vuur, zodat de kip mals blijft en de saus niet inkookt. Invriezen kan ook; tot 3 maanden in een goed afgesloten bakje. . <h4>Wat is een lekker bijgerecht voor coq au vin?</h4> Kies iets eenvoudigs, zoals aardappelpuree, knolselderijpuree, geroosterde aardappelen of een stuk stokbrood. Voor iets fris serveer je er een groene salade of haricots verts bij.. <h4>Hoe lang moet coq au vin stoven?</h4> Hoe langer, hoe lekkerder! Deze coq au vin is in 25 minuten klaar. Maar hoe langer je gaart (bijvoorbeeld 1.5-2 uur), hoe meer de smaken kunnen intrekken. . <h4>Wat kan ik gebruiken in plaats van pancetta in coq au vin?</h4> Gerookte spekblokjes of ontbijtspek zijn de meest logische vervangers. Liever vega? Gebruik een plantaardig spek- of baconalternatief voor dezelfde hartige smaak.
wijnadvies
Franse Bourgogne Pinot Noir.