- 1 Bestrooi de drumsticks met zout en peper. Maak de sjalotten schoon en halveer ze.
- 2 Snijd de winterpeen in plakken van een ½ cm. Hak de teentjes knoflook fijn.
- 3 Bak de spekblokjes samen met de sjalotten ca. 3 min. in een braadpan en schep ze eruit.
- 4 Voeg 25 g boter toe aan het bakvet in de braadpan en bak de drumsticks rondom lichtbruin in ca. 5 min. op een middelhoge stand. Schep uit de pan.
- 5 Roerbak de wortelplakken en knoflook 1 min. in dezelfde pan en schenk de wijn en gevogeltefond erbij. Voeg de kip, tijm, peterselie en laurier toe en breng het gerecht tegen de kook (laat niet koken!). Stoof de kip in ca. 35 min. gaar op een lage stand met een deksel op de pan.
- 6 Snijd de champignons in kwarten. Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de champignons een paar minuten. Kneed de rest van de boter met de bloem tot een glad deeg (dit wordt beurre manié genoemd en gebruik je om de stoofpot te binden).
- 7 Voeg de laatste 5 min. van de stooftijd de spekjes, sjalotten en champignons toe aan het gerecht. Verhit het gerecht en verkruimel het deeg erboven. Roer alles goed door totdat de saus gebonden is. Laat afgedekt nog 10 min. zachtjes stoven op een lage stand.
bereidingstip
Aan witte wijn in de coq au vin kun je kiezen voor chardonnay, sauvignon blanc of riesling.. Bestrijk sneetjes stokbrood met gehalveerde teentjes knoflook, sprenkel olijfolie erover en rooster het brood onder een hete ovengrill. Serveer bij de coq au vin.