8 personen
gemiddeld
20 min.
nagerecht, nagerecht/gebak
home recepten Cupcake met citroenglazuur en cream-cheesetopping

Cupcake met citroenglazuur en cream-cheesetopping

ingrediënten


20 min
8 personen
8 stukken roomboter cupcakes naturel
100 gram roomkaas

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel citroensap

dit product is niet beschikbaar

100 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

8 cupcakes

dit product is niet beschikbaar

4 eetlepels poedersuiker

dit product is niet beschikbaar

1 citroen

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

fijne rasp

mixer

spuitzak met kartelmondje

  • 1 Boen de citroen schoon, rasp de helft van de gele schil en pers 1 el sap uit.
  • 2 Roer 3 el van de poedersuiker met het citroensap tot een zacht, smeuïg glazuur. Lepel dit over de cupcakes en laat het opstijven.
  • 3 Mix intussen de boter met de rest van de poedersuiker en 1 tl citroenrasp zacht en romig, en meng de roomkaas er goed door.
  • 4 Breng de crème over in een spuitzak en spuit mooie rozetten op het glazuur. Laat minimaal 30 min. opstijven in de koelkast.

bereidingstip

• Zorg voor de juiste oventemperatuur. Dit om te voorkomen dat je cupcakes te snel rijzen en barsten. Bak op 175°C (boven- en onderwarmte) of 160°C (hetelucht). Gebruik een oventhermometer voor controle. <br/> • Vul de vormpjes voor ongeveer 2/3. Te veel beslag in het vormpje zorgt voor te hoge cupcakes.<br/> • Meng de ingrediënten tot ze net gemengd zijn. Te lang mixen leidt tot ongelijkmatig rijzen.<br/> • Soms helpt het om het beslag een paar minuten te laten rusten voordat je het bakt. Dan verdwijnen de luchtbellen.<br/> • Geen zin in vettig papier onder je cupcake? Gebruik vetvrije cupcakevormpjes.<br/> • Als je toch liever papieren vormpjes gebruikt, vet ze dan niet in. Dat is niet nodig. . <h4>Variatietips</h4> • Een goede topping geeft niet alleen extra smaak aan je cupcake, maar je versiert hem er ook mee. Glazuur is natuurlijk de bekendste toevoeging.<br/> • Vervang voor een roze glazuur het citroensap door cranberry- of frambozensap of gebruik kant-en-klare roze glazuur.<br/> • Vervang de citroenschil in de topping door 1 tl frambozen- of kersenjam. <br/> • Vervang voor een mokkaglazuur het citroensap door sterke, koude oploskoffie en vervang de citroenschil in de topping door 1 tl oploskoffiepoeder.<br/> • Botercrème, fondant en slagroom zijn populaire toppings voor cupcakes.<br/> • Verse bessen of stukjes fruit zorgen voor verantwoorde zoetigheid. Gebruik ze als topping of voeg ze toe aan het beslag. . <h4>Hoe bewaar je cupcakes?</h4> • Cupcakes kun je op kamertemperatuur bewaren, in een luchtdichte trommel. Bewaar ze op een droge, koele plek. Dan blijven ze 2-3 dagen goed. Ze moeten wel ongeglazuurd zijn.<br/> • Ongeglazuurde cupcakes kun je ook maximaal 3 maanden invriezen, in plasticfolie. Ontdooi ze op kamertemperatuur, zonder het folie eromheen. Dan voorkom je condens.<br/> • Geglazuurde cupcakes kun je het beste zo snel mogelijk eten. In de koelkast blijven ze nog wel 3-4 dagen goed. Haal ze 20-30 minuten voor het serveren uit de koelkast. Dan smaken ze het lekkerst.<br/> • Je kunt geglazuurde cupcakes ook invriezen. Dan blijven ze 1-2 maanden goed. Laat ze langzaam ontdooien in de koelkast.<br/> • Heb je cupcakes met verse toppings, zoals slagroom of vers fruit? Bewaar die altijd in de koelkast. Dan blijven ze 1-2 dagen prima.. <h4>Wat is het verschil tussen cupcakes en muffins?</h4> Cupcakes bevatten meer suiker en boter, waardoor ze zoeter zijn dan muffins. Ook krijgen ze meestal glazuur, wat bij muffins zeldzaam is. Muffins zijn steviger en minder zoet, vaak met fruit of noten erin. Waar cupcakes vooral als dessert of traktatie dienen, eet je muffins eerder bij het ontbijt of als tussendoortje.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 355 kcal
vet 21 gram
verzadigd vet 13 gram
koolhydraten 36 gram
eiwit 3 gram