eenvoudig
20 min.
lunch, klein gerecht

Empanadas

ingrediënten


20 min
1 theelepel gedroogde oregano

dit product is niet beschikbaar

70 gram tomatenpuree

dit product is niet beschikbaar

1 ui

dit product is niet beschikbaar

300 gram rundergehakt

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels zonnebloemolie

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

1 ui

dit product is niet beschikbaar

10 plakjes hartige taartdeeg

benodigdheden

bakplaat met bakpapier

  • 1 Laat de deegplakjes in 15 min. ontdooien. Snipper de ui. Hak de knoflook fijn.
  • 2 Verwarm de oven voor op 200ºC. Verhit in een koekenpan de olie. Fruit de ui en knoflook 1 min. Voeg het gehakt toe en bak in 4 min. rul. Klop alvast het ei los.
  • 3 Schep de tomatenpuree door het gehakt en bak 1 min. Voeg 75 ml water en de oregano toe. Verwarm de gehaktvulling nog 5 min. op een lage stand. Breng op smaak met zout en peper.
  • 4 Snijd van het deeg de hoekjes zodat de plakjes rond zijn. Verdeel de vulling over het deeg en vouw dubbel tot halve maantjes. Druk de randen met een vork stevig aan.
  • 5 Leg de empanadas op de bakplaat. Bestrijk ze dun met ei. Bak ze in de oven in 20 min. lichtbruin en gaar.

bereidingstip

Zorg dat de randen van het deeg goed sluiten door ze met een beetje water vochtig te maken voordat je ze aandrukt. . <h4>Variatietips</h4> • Met chorizo: vervang 50 g gehakt door chorizo (worst) in kleine blokjes.<br/> • Met kip: neem 300 g kip-kalkoengehakt.<br/> • Tonijn: vervang het gehakt door 320 g tonijnstukken in zonnebloemolie (blik). . <h4>Wat zijn empanadas en zijn ze Spaans?</h4> Empanadas komen oorspronkelijk uit zowel Spanje als Portugal. Later zijn ze ook populair geworden in Zuid-Amerika. De naam komt van het werkwoord ‘empanar’, dat ‘inpakken/omwikkelen met brood’ heet. Populaire vullingen voor empanadas zijn gehakt, chorizo, kip, vega, tonijn. Ook vegetarische varianten zijn populair, bijvoorbeeld met groenten of champignons. . <h4>Tip voor het bakken van empanadas</h4> Rol het deeg niet te dun uit: 2-3 mm is perfect. Maak het deeg ook weer niet te dun; dan scheurt de empanada snel. Laat de randen van het deeg vrij van vulling. Druk de randen dicht met een vork, maar prik niet in het deeg, anders loopt het vocht er tijdens het bakken uit. . <h4>Empanadadeeg</h4> Gebruik voor het maken van empanadas gewoon kant-en-klaar deeg, dat scheelt veel tijd: <br/> • Gebruik hartige taartdeeg (diepvries), makkelijk en snel.<br/> • Met <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/empanadars-met-gehakt-en-geroosterde-paprika/">witbroodmix</a> maak je empanadas met een zachte, luchtige bite. Even uitrollen en uitsteken of -snijden.<br/> • Koelvers <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/empanadabroodjes-gevuld-met-zoet-gehakt/">pizzadeeg</a> is ook geschikt. Rol het goed uit en snijd er met behulp van een schoteltje de rondjes uit. . <h4>Kun je empanadas vooraf maken en bewaren?</h4> Dat kan zeker. Bewaar ze gerust in de koelkast (2-3 dagen). Verwarm de empanadas in de oven (180ºC) of airfryer (160ºC) in 6-8 min. Je kunt empanadas ook invriezen, tot 3 maanden. Laat ze eerst ontdooien en warm ze dan op in de oven of airfryer


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 673 kcal
vet 39 gram
verzadigd vet 17 gram
koolhydraten 52 gram
eiwit 24 gram