4 personen
gemiddeld
90 min.
nagerecht/desserts, nagerecht

Eton mess

ingrediënten


90 min
4 personen
50 gram pistachenoten

dit product is niet beschikbaar

150 gram pure chocolade

dit product is niet beschikbaar

100 gram frambozen

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels poedersuiker

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels witte basterdsuiker

dit product is niet beschikbaar

400 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels honing

dit product is niet beschikbaar

500 gram gemengd zomerfruit

dit product is niet beschikbaar

1 keer basisrecept meringue

benodigdheden

2 bakplaten met bakpapier

  • 1 Verwarm de oven voor op 100ºC.
  • 2 Teken 3 cirkels van circa 25 cm Ø op het bakpapier. Strijk de meringue uit over de cirkels tot 3 platte schijven van circa 2,5 cm dik.
  • 3 Bak ze circa 1 uur in de oven tot ze droog zijn en goed loslaten van het bakpapier.
  • 4 Doe dit eventueel een dag van tevoren en bewaar ze in een goed afgesloten trommel.
  • 5 Leg enkele aardbeien en frambozen apart voor garnering.
  • 6 Verwarm en kook de rest van het gemengde zomerfruit met de honing en een klein scheutje water zachtjes 4-5 minuten. Pureer en laat afkoelen.
  • 7 Klop de slagroom met de basterdsuiker lobbig.
  • 8 Leg de schuimpjes of de in kleine stukken gebroken meringue in een schaal of 4 eenpersoons schaaltjes.
  • 9 Schep de slagroom erop en verdeel aardbeien en frambozen erover. Giet de vruchtensaus erover.
  • 10 Garneer met de chocolade en noten.

bereidingstip

Vervang pistachenoten door walnoten, hazelnoten of amandelen.. <h4>Wat is Eton mess?</h4> Eton mess is een klassiek Brits dessert dat vooral bekendstaat om zijn eenvoud en heerlijke smaak. Het bestaat uit drie hoofdingrediënten: luchtig geklopte slagroom, meringue en vers fruit, traditioneel met aardbeien. Alles wordt nonchalant door elkaar gehusseld, wat zorgt voor een ‘rommelig’ uiterlijk, vandaar de naam mess (Engels voor ‘rommel’). <br/> . <h4>Waar komt Eton mess vandaan?</h4> De oorsprong van Eton mess ligt bij het prestigieuze Eton College in Engeland. Het dessert werd daar in de 19e eeuw geserveerd tijdens cricketwedstrijden, meestal met aardbeien als hoofdingrediënt. <br/>. <h4>Kun je Eton mess van tevoren maken?</h4> Je kunt Eton mess deels van tevoren maken:<br/> • Slagroom kloppen: dit kun je een paar uur van tevoren doen en in de koelkast bewaren.<br/> • Meringue breken en fruit snijden: ook dit kan van tevoren.<br/> • Het dessert afmaken: meng de slagroom, meringue en fruit pas vlak voor het serveren. Zo blijft de meringue lekker knapperig en voorkom je dat het geheel te nat en slap wordt.<br/> . <h4>Variaties op de klassieke Eton mess </h4> Hoewel aardbeien traditioneel zijn, kun je eindeloos variëren met fruit:<br/> • Frambozen of bramen voor een frissere smaak.<br/> • Mango en passievrucht voor een tropische twist.<br/> • Kersen of blauwe bessen voor een diepere, zoete smaak.<br/> • Ook lekker: voeg een scheutje likeur (bijvoorbeeld amaretto of limoncello) toe aan de slagroom of gebruik chocolademeringue.<br/> . <h4>Hoe lang kun je Eton mess bewaren?</h4> Eenmaal gemengd is Eton mess het lekkerst direct na het maken. Heb je toch wat over? Bewaar het maximaal 1 dag afgedekt in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat de meringue zacht wordt door het vocht van de slagroom en het fruit.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 1055 kcal
vet 58 gram
verzadigd vet 33 gram
koolhydraten 116 gram
eiwit 13 gram