6 personen
gemiddeld
30 min.
nagerecht/desserts, nagerecht, nagerecht/gebak
recepten Fruitige schuimboom

Fruitige schuimboom

ingrediënten


30 min
6 personen
poedersuiker

dit product is niet beschikbaar

250 gram frambozen

dit product is niet beschikbaar

250 gram bramen

dit product is niet beschikbaar

1 limoen

dit product is niet beschikbaar

250 milliliter Griekse yoghurt

dit product is niet beschikbaar

500 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

eetlepel maizena

dit product is niet beschikbaar

350 gram fijne tafelsuiker

dit product is niet beschikbaar

6 eiwitten

dit product is niet beschikbaar

1 citroen

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

keukenpapier

2 bakplaten met bakpapier

  • 1 Verwarm de oven voor op 120ºC. Teken in totaal 4 cirkels van 20 cm, 13 cm, 8 cm en 4 cm diameter op het bakpapier. Keer het bakpapier om, maar zorg dat de 4 cirkels nog zichtbaar zijn.
  • 2 Maak een grote kom vetvrij met citroensap en keukenpapier. Klop met een mixer de eiwitten met 150 gram suiker. Voeg in gedeelten tijdens het kloppen nog 150 gram suiker en de maizena toe en klop tot het eiwit stijf is en glanst.
  • 3 Strijk het eiwit gelijkmatig uit in een laag binnen de cirkels op het bakpapier, zodat 4 platte schijven ontstaan van gelijke dikte. Bak circa 10 minuten in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 1000C en bak nog circa 1 uur, tot het schuim knapperig en droog is. Laat afkoelen. Bereid het schuim eventueel 1 dag van tevoren en bewaar luchtdicht in een trommel.
  • 4 Klop de slagroom stijf met de rest van de suiker. Schep de yoghurt met de limoenrasp en -sap door de slagroom.
  • 5 Leg voor de schuimboom de grootste schijf op een schaal. Verdeel een laag limoenroom erover met daarop een deel van de vruchten. Herhaal dit met de andere schuimlagen en bestrooi licht met poedersuiker.

bereidingstip

Van dit schuim kun je ook kerstkransjes bakken. Teken daarvoor alleen kleine cirkels van circa 4 cm Ø op het bakpapier. Meng eventueel een deel van het schuim met cacaopoeder of versier met nootjes en gebaksdecoratie. Bak het eiwitschuim dan in de oven volgens het recept hiernaast droog en krokant.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 640 kcal
vet 34 gram
verzadigd vet 22 gram
koolhydraten 70 gram
eiwit 8 gram