12 personen
uitdagend
60 min.
nagerecht, nagerecht/gebak
home recepten Ganachetaart met karamel

Ganachetaart met karamel

ingrediënten


60 min
12 personen
125 gram suiker

dit product is niet beschikbaar

75 gram boter

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel oploskoffiepoeder

dit product is niet beschikbaar

250 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

300 gram pure chocolade

dit product is niet beschikbaar

5 gram bakpoeder

dit product is niet beschikbaar

bloem

dit product is niet beschikbaar

300 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

1 ei

dit product is niet beschikbaar

25 gram cacaopoeder

dit product is niet beschikbaar

175 gram witte basterdsuiker

dit product is niet beschikbaar

225 gram boter

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

vershoudfolie

taartvorm met losse bodem

bakplaat met bakpapier

bakpapier

blindbakvulling

  • 1 Haal het deeg circa 10 minuten voor het uitrollen uit de koelkast. Bestuif het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een lap van circa 3 mm dik.
  • 2 Leg met een opstaande rand van circa 2 cm in de ingevette bakvorm, snijd de bovenrand bij en prik gaatjes in de deegbodem.
  • 3 Zet nog 15 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180ºC. Leg bakpapier op het deeg met daarop de blindbakvulling.
  • 4 Bak de bodem circa 20 minuten in het midden van de oven. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak nog 5 minuten verder. Laat afkoelen en haal de bodem dan pas uit de vorm.
  • 5 Maak intussen de ganache. Doe de chocolade in een kom. Verwarm de slagroom tot aan de kook en roer het koffiepoeder erdoor.
  • 6 Giet dit over de chocoladestukjes en roer langzaam. Laat afkoelen tot lauwwarm en voeg langzaam al roerend de boter toe.
  • 7 Verdeel de ganache over de taartbodem. Draai een beetje zodat de chocolade zich verspreidt.
  • 8 Laat 1 uur opstijven op kamertemperatuur. Haal de harde karamel in schotsen van het bakpapier en steek bovenin de taart.

bereidingstip

Maak een karamelsaus: verwarm 250 gram suiker met 60 ml water zonder te roeren tot de suiker licht kleurt. Giet langzaam 200 ml slagroom erbij. Wees voorzichtig, het hete mengsel gaat borrelen. Roer langzaam. Meng van de warmtebron af 80 gram boter en een snuf zeezout erdoor. Laat een beetje afkoelen en garneer de taart met strepen karamelsaus of maak van tevoren en verwarm de karamel eventueel licht voor gebruik. De karamel is afgedekt een week houdbaar in de koelkast. . Garneer de taart met frambozen en bestuif met poedersuiker.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 780 kcal
vet 48 gram
verzadigd vet 31 gram
koolhydraten 76 gram
eiwit 6 gram