4 personen
gemiddeld
40 min.
hoofdgerecht
home recepten Geglaceerde zalm met aardappelgratin

Geglaceerde zalm met aardappelgratin

ingrediënten


40 min
4 personen
1 theelepel citroensap

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel grove mosterd

dit product is niet beschikbaar

3 eetlepels ahornsiroop

dit product is niet beschikbaar

4 zalmfilets

dit product is niet beschikbaar

50 gram jonge kaas

dit product is niet beschikbaar

50 gram gruyère
200 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter kippenbouillon

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

1 laurierblaadje

dit product is niet beschikbaar

1 takje tijm

dit product is niet beschikbaar

600 gram vastkokende aardappels

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

2 ovenschalen

kookring

  • 1 Schaaf of snijd de aardappels voor de gratin in flinterdunne plakjes. Leg ze in een pan met dikke bodem en bestrooi met zout en peper. Leg de tijm, laurier en knoflook ertussen. Roer de bouillon, room en melk door elkaar en giet over de aardappelplakjes. Breng aan de kook en kook in circa 10 minuten beetgaar op een lage stand.
  • 2 Verwarm intussen de oven voor op 200ºC. Schep alles over in een ovenschaal en bestrooi met de kaas. Zet de gratin hoog in de oven en bak in circa 20 minuten gaar en goudbruin.
  • 3 Leg intussen de zalmfilets in de andere ovenschaal en bestrooi met zout en peper. Roer de ahornsiroop, mosterd en het citroensap door elkaar en bestrijk de zalm ermee. Zet na 10 minuten baktijd van de gratin de zalm onder in de oven. Bestrijk de zalm na 5 minuten opnieuw en laat nog 5 minuten garen. Steek met een kookring eventueel rondjes uit de gratin en serveer bij de zalm. Lekker met een groene salade.

bereidingstip

Vervang de ahornsiroop in dit recept door keukenstroop.

wijnadvies

Schenk bij deze zalm een volle wijn uit de ‘nieuwe wereld’. In dit geval wordt het de Casa de Campo Chardonnay uit Argentinië.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 620 kcal
vet 38 gram
verzadigd vet 18 gram
koolhydraten 34 gram
eiwit 34 gram