- 1 Meng het gehakt met het paneermeel, ei en de oregano. Breng op smaak met zout en peper. Vorm er met vochtige handen balletjes ter grootte van een walnoot van.
- 2 Verhit in een koekenpan de olie. Bak de gehaktballetjes in 8 min. rondom bruin aan. Snipper intussen de ui en snijd de knoflook fijn.
- 3 Schep de balletjes uit de pan op een bord. Fruit in het bakvet de ui en knoflook 3 min. Bak de tomatenpuree 1 min. mee. Voeg de tomatenblokjes toe en breng tegen de kook aan.
- 4 Leg de gehaktballetjes in de saus en verwarm ze 10 min. op een lage stand in de saus. Gebruik geen deksel, zodat de saus kan inkoken.
- 5 Breng de tomatensaus op smaak met zout en peper. Bestrooi met de blaadjes van de takjes basilicum.
bereidingstip
• Kneed het gehakt kort en gebruik alleen je vingertoppen en vermijd knijpen of kneden met je hele hand, zo blijft het mengsel luchtig en worden de balletjes niet te stevig. Laat de gehaktballetjes eventueel eerst goed koud worden in de koelkast voor je ze bakt, dan vallen ze minder snel uit elkaar. <br/> • Met 400 g gehakt maak je 16 tot 20 gehaktballetjes, ter grootte van een walnoot. Of 10-12 middelgrote balletjes, vergelijkbaar met een pingpongbal. Voor een standaard hoofdgerecht is 3-4 middelgrote balletjes per persoon gebruikelijk.<br/> • Kies rundergehakt met minimaal 15-20% vet of neem half-om-halfgehakt voor extra smeuïgheid.<br/> • Bindmiddel zoals ei of paneermeel maken het gehakt smeuïg en zorgen ervoor dat het gehakt niet uit elkaar valt, tijdens het bakken. . <h4>Variatietip</h4> • Op en top Hollandse gehaktballetjes maak je door de basilicum weg te laten. Voeg dan een snufje nootmuskaat toe. Lekker met gekookte aardappelen en kropsla met ei.<br/> • Hartiger? Voeg 30-50 g geraspte Parmezaan toe aan het gehakt voordat je de balletjes draait. <br/> • Voor een pittigere tomatensaus voeg je wat rode peper toe, chilipoeder of -vlokken, of 1 tl sambal.<br/> • Maak vega-gehaktballetjes: vervang het gehakt door verkruimelde tempeh of tofoe. Vegan-bindmiddel maak je met 1 el gemalen lijnzaad + 3 el water. Laat het mengsel 10 minuten geleren.. <h4>Serveertips</h4> • Lekker met pasta, ciabattabrood en een <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/rucola-parmezaansalade-met-peer/">(rucola)salade</a>.<br/> • Zelfgemaakt aardappelpuree smaakt er ook goed bij.<br/> • Of eet de gehaktballetjes met rijst. . <h4>Gehaktballetjes van tevoren maken</h4> • Je kunt de balletjes inclusief saus van tevoren maken en bewaren. Samen, of apart!<br/> • Met saus blijven de gehaktballetjes 1-2 dagen goed in de koelkast, of maximaal 3 maanden in de vriezer.<br/> • Warm ze rustig weer op in een pan, eventueel met een scheutje water of bouillon.
wijnadvies
Met de juiste wijn breng je een mediterrane sfeer op tafel. Lichtgekoelde Bardolino of een Sensi Chianti doen het goed. Witdrinkers kiezen Montalto Pinot Grigio, rosé-aanhangers gaan voor Montalto Nero d'Avola.