4 personen
uitdagend
30 min.
hoofdgerecht
home recepten Geroosterde forel met amandelen en preigratin

Geroosterde forel met amandelen en preigratin

ingrediënten


30 min
4 personen
100 gram Parmezaanse kaas

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter crème fraîche

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

1 scheutje droge witte wijn

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter visbouillon

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel boter

dit product is niet beschikbaar

6 dunne preien
50 gram amandelschaafsel

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel olijfolie

dit product is niet beschikbaar

2 takjes rozemarijn

dit product is niet beschikbaar

1 citroen

dit product is niet beschikbaar

4 verse forellen

benodigdheden

2 ovenschalen

aluminiumfolie

  • 1 Bestrooi de holtes van de forellen met (zee)zout en peper en stop een plakje citroen en een stukje rozemarijn erin. Leg de andere plakjes citroen in een van de ovenschalen en leg de forellen erbovenop. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en de amandelen.
  • 2 Snijd de prei in stukken van 10 cm en spoel goed schoon. Verhit de boter in een hapjespan en bak hierin de prei. Blus af met de bouillon en wijn en laat 2 minuten koken. Voeg de room toe en schud met de pan zodat het vocht zich goed verdeelt. Laat de prei afgedekt 10 minuten stoven. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  • 3 Leg de stukken prei naast elkaar in de tweede ovenschaal en giet de roomsaus erover.
  • 4 Bak de forellen in het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin. Zet de ovengrill aan en neem de vis uit de oven. Dek af met aluminiumfolie en houd warm onder in de oven. Bestrooi de preischotel met de Parmezaanse kaas en gratineer onder de grill.

bereidingstip

Vervang de forel eventueel door filets van zalm, zalmforel of kabeljauw. Bestrooi ze rondom met zeezout en peper en leg ze (met de huid) op de citroenplakjes in een ingevette ovenschaal. Bestrooi elke filet met fijngehakte rozemarijn en amandelschaafsel. Bak hoog in de oven in circa 10 minuten goudbruin en gaar.

wijnadvies

Het zijn de amandelen in dit recept die perfect combineren met de Mastio della Loggia Soave. Je proeft ze zelfs terug in de wijn, net als de citroen, groene kruiden en peer.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 670 kcal
vet 45 gram
verzadigd vet 20 gram
koolhydraten 10 gram
eiwit 53 gram