- 1 Maak eerst de aioli: Meng eierdooiers, knoflook, mosterd en peterselie in de keukenmachine.
- 2 Voeg via de toevoeropening de olijfolie langzaam aan het eimengsel toe tot de aioli dik genoeg is.
- 3 Schep de aioli in een kom, breng op smaak met zout en peper. Voeg naar smaak enkele druppels truffelolie toe. Dek af met plasticfolie en zet tot gebruik koel weg (de aioli blijft zo zeker 12 uur goed).
- 4 Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in gelijke stukjes.
- 5 Bestrooi de tonijn met peper en zout. Verhit in een koekenpan met dikke bodem 1 eetl. olijfolie en bak hierin de tonijn, afhankelijk van de dikte, 1-2 minuten. Ze mogen aan de binnenkant een beetje roze zijn, aan de buitenkant goed dichtgeschroeid. Houd ze warm.
- 6 Verhit ondertussen in een andere koekenpan de resterende olijfolie en bak hierin ca. 1 minuut al omscheppend de paddenstoelen. Voeg ca. 50 g boter toe en naar smaak zout en peper. Bak de paddenstoelen al omscheppend nog een paar minuten tot ze gaar zijn. Houd ze warm.
- 7 Verwarm de resterende boter in een wok of koekenpan, roer de boter even om en voeg er snel de rucola aan toe. Roerbak de rucola tot deze iets is geslonken. Neem de pan of wok van het vuur en breng de rucola op smaak met zout en peper.
- 8 Schik de roergebakken rucola in het midden van 4 voorverwarmde borden en leg de tonijn erop. Lepel de paddenstoelen langs de rand van de borden en voeg voor het serveren een paar druppels aioli toe. Lekker met gebakken aardappels uit de oven.