6 personen
uitdagend
20 min.
hoofdgerecht
home recepten Gevulde rosbief met sinaasappel-glaze

Gevulde rosbief met sinaasappel-glaze

ingrediënten


20 min
6 personen
1 eetlepel olijfolie

dit product is niet beschikbaar

3 eetlepels tomatenketchup

dit product is niet beschikbaar

1 verse gember

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels whisky
3 eetlepels sinaasappelmarmelade
2 eetlepels pistachenoten

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels rozemarijn

dit product is niet beschikbaar

2 sinaasappels

dit product is niet beschikbaar

1 sinaasappel

dit product is niet beschikbaar

750 gram rosbief

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

braadslede

keukengaren

vleesthermometer

aluminiumfolie

  • 1 Laat de rosbief op kamertem­peratuur komen. Verwarm de oven voor op 220ºC. Meng de sinaasappelrasp met 1 eetlepel sinaasappelsap, de rozemarijn en pistachenoten tot een vulling.
  • 2 Leg de rosbief op een snijplank en snijd hem horizontaal net niet helemaal door. Klap het vlees open en bestrooi met zout en peper. Verdeel de vulling erover en klap het vlees dicht. Bind de rosbief stevig dicht met keukengaren, zoals bij een rollade.
  • 3 Verwarm de marmelade met de whisky, gember, ketchup en de rest van het sinaasappelsap tot een glazuur. Kook 1 minuut zachtjes door. Bestrijk het vlees met olijfolie. Braad eerst rondom aan en leg dan op een rooster op de braadslede. Bak circa 10 minuten in het midden van de oven.
  • 4 Verlaag de oventemperatuur naar 200ºC. Neem het vlees uit de oven en bestrijk het met het sinaasappelglazuur. Zet het vlees weer 10 minuten in de oven en bestrijk opnieuw. Steek de vleesthermometer in de rosbief en zet terug in de oven tot een kerntemperatuur van 45ºC (rosé) bereikt is.
  • 5 Neem het vlees uit de oven en laat 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Bestrijk het vlees eventueel voor het aansnijden met het overgebleven glazuur.

bereidingstip

Liever geen drank? Voeg dan wat extra sinaasappelsap toe in plaats van whisky.. Serveer de rosbief met gepofte tomaatjes en voorgegaarde krieltjes. Leg deze tijdens het bakken van het vlees erbij in de braadslede. Weinig moeite, en zo staat alles in één keer warm op tafel.. Een echte kersttraditie: een groot stuk vlees om met elkaar te delen. Zo’n rosbief is daar heel geschikt voor, maar het kan ook met iets kleiner ‘groot vlees’, zoals varkenshaas, beenham, varkensfricandeau of varkensfiletrollade.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 240 kcal
vet 8 gram
verzadigd vet 2 gram
koolhydraten 9 gram
eiwit 30 gram