uitdagend
60 min.
nagerecht/desserts, nagerecht, nagerecht/gebak
home recepten Geweckte kerstcakejes met appel en amandelen

Geweckte kerstcakejes met appel en amandelen

ingrediënten


60 min
3 eetlepels amandelschaafsel

dit product is niet beschikbaar

50 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

2 theelepels bakpoeder

dit product is niet beschikbaar

200 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

4 eieren

dit product is niet beschikbaar

125 gram suiker

dit product is niet beschikbaar

200 gram boter

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel koekkruiden

dit product is niet beschikbaar

2 appels

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

3 weckpotten

schone theedoek

  • 1 Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • 2 Meng de appel met de koekkruiden. Klop de boter door de suiker. Voeg de eieren een voor een toe en mix goed door.
  • 3 Spatel de bloem en het bakpoeder door het mengsel en voeg de melk toe. Klop tot een glad beslag. Roer de appelblokjes door het beslag.
  • 4 Verdeel het amandelschaafsel over de gesteriliseerde weckpotten (circa 0,75 l inhoud) en draai rond zodat de amandelen blijven plakken. Giet het cakebeslag in de weckpotten en vul ze ongeveer voor de helft. Zorg ervoor dat de randen schoon blijven.
  • 5 Bak de cakejes in de oven in circa 1 uur gaar en goudbruin. Kook intussen de rubberringen en dekseltjes van de weckpotten 5 minuten uit in een pan met een laagje water en 4 eetlepels azijn. Laat drogen op een schone theedoek.
  • 6 Neem de cakejes uit de oven en laat kort afkoelen. Snijd, als de cake boven de rand is gerezen, het kapje eraf.
  • 7 Leg de rubbers en deksels op de weckpotjes en druk de klemmetjes erop. Zet de potjes in een pan met water zodat ze circa voor 2/3 onder water staan. Leg een zware deksel erop zodat de potjes niet kunnen gaan drijven. Weck de cakejes zo tegen de kook aan circa 30 minuten op 100ºC.
  • 8 Laat afkoelen en bewaar maximaal 6 maanden op een donkere plaats.

bereidingstip

Warm de cakejes eventueel op voor het serveren. Lekker bij de koffie of als dessert met vanillesaus of kaneelijs.. Gebruik grotere/kleinere weckpotjes en verleng of verkort dan de oventijd.. Een goede sterilisatie en hygiënisch werken is erg belangrijk wanneer je gaat wecken. Alleen dan zijn de cakejes lang houdbaar. Zo kan iedereen er met kerst volop van genieten.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 1105 kcal
vet 67 gram
verzadigd vet 38 gram
koolhydraten 102 gram
eiwit 21 gram