4 personen
gemiddeld
15 min.
bijgerecht
home recepten Gratin dauphinois

Gratin dauphinois

ingrediënten


15 min
4 personen
50 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

150 gram gruyère
1 eetlepel tijmblaadjes
1 teentje knoflook

dit product is niet beschikbaar

250 milliliter volle melk

dit product is niet beschikbaar

1 kilogram vastkokende aardappel

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

keukenmachine

ovenschaal

aluminiumfolie

  • 1 Verwarm de oven voor op 180ºC. Schil de aardappelen en schaaf ze in de keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes (of snijd ze met een scherp mes in plakjes). Verwarm de melk met de knoflook tot tegen de kook, roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  • 2 Meng de aardappelen met de tijm in een ruime kom en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de helft over de ingevette ovenschaal. Bestrooi met 75 g kaas en verdeel 25 g roomboter erover. Schep de rest van de aardappelen erop, bestrooi met de rest van de kaas en verdeel de rest van de roomboter erover.
  • 3 Schenk de hete melk over de aardappelen en bak in 1 uur in het midden van de oven lichtbruin en gaar. Dek eventueel na 45 min. af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 493 kcal
vet 25 gram
verzadigd vet 17 gram
koolhydraten 47 gram
eiwit 18 gram