4 personen
eenvoudig
15 min.
bijgerecht
home recepten Hasselback aardappelen

Hasselback aardappelen

ingrediënten


15 min
4 personen
150 gram feta

dit product is niet beschikbaar

150 gram pancetta

dit product is niet beschikbaar

4 takjes rozemarijn

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels olijfolie

dit product is niet beschikbaar

8 zoete aardappels

dit product is niet beschikbaar

8 vastkokende aardappels

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

ovenschaal

  • 1 Verwarm de oven voor op 200ºC. Leg de aardappels op een grote lepel en snijd de aardappel met een scherp mes in, tot dunne plakjes. De lepel voorkomt dat je de plakjes helemaal los snijdt.
  • 2 Leg de aardappels in de ovenschaal en bestrijk rondom met olie. Verdeel rozemarijnnaaldjes en stukjes pancetta tussen de schijfjes en maal peper erover. Bak de aardappels in het midden van de oven in circa 1 uur gaar en knapperig.

bereidingstip

Steek een dun plakje knoflook of kaas tussen een paar van de inkepingen voordat de aardappels de oven in gaan. . <h4>Wat zijn Hasselback aardappelen? </h4> Hasselback aardappelen zijn hele aardappelen die bijna helemaal in dunne plakjes zijn ingesneden, maar aan de onderkant nog aan elkaar vastzitten. Door deze manier van snijden waaieren de plakjes tijdens het bakken uit, waardoor je een knapperige buitenkant krijgt en een zachte binnenkant. . <h4>Hoe maak je Hasselback aardappelen? </h4> • Verwarm de oven voor op 200 °C. </br> • Leg een aardappel tussen twee houten lepels of eetstokjes (zodat je niet helemaal door de aardappel snijdt).</br> • Snijd de aardappel in dunne plakjes van 2-3 mm, maar zorg dat de onderkant heel blijft.</br> • Bestrijk met olie of gesmolten boter en breng op smaak met zout en peper.</br> • Bak 40-50 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.</br> . <h4>Oorsprong van Hasselback aardappelen </h4> Het gerecht komt uit Zweden en werd in 1953 voor het eerst geserveerd in restaurant Hasselbacken in Stockholm. . <h4>Kun je Hasselback aardappelen in de airfryer maken? </h4> Ja, dat kan zeker! De bereiding is hetzelfde als in de oven, maar de baktijd is korter: Temperatuur: 180 °C. Tijd: 25-35 minuten (afhankelijk van de grootte van de aardappelen). . <h4>Variaties en tips </h4> • Kaas: Strooi na het bakken geraspte Parmezaanse kaas of cheddar over de aardappelen.</br> • Kruiden: Voeg rozemarijn, tijm of knoflook toe voor meer smaak.</br> • Groenten: Probeer het ook eens met zoete aardappel, pastinaak of rode biet.</br> • Vegan: Gebruik olijfolie in plaats van boter. Extra knapperig: Zet de oven of airfryer de laatste paar minuten op een hogere temperatuur (220 °C).</br> . <h4>Waar komt de naam Hasselback vandaan? </h4> De naam verwijst naar het Hasselbacken restaurant in Stockholm, waar het recept is bedacht. Het werd daar voor het eerst aan gasten geserveerd en werd sindsdien een Zweedse klassieker. . <h4>Kun je Hasselback aardappelen op voorhand maken? </h4> Ja, dat kan! Je kunt de aardappelen alvast insnijden, met water afspoelen (tegen het verkleuren) en in de koelkast bewaren in een bak met water tot gebruik. Je kunt ze ook alvast 20 minuten voorbakken en vlak voor het serveren nog 20 minuten afbakken. . <h4>Hoe maak je Hasselback Roseval aardappelen? </h4> Roseval aardappelen zijn kleine, rode krielaardappelen met een romige smaak. Snijd ze zoals normale aardappelen in, bestrijk met olijfolie en bestrooi met grof zeezout en rozemarijn.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 295 kcal
vet 14 gram
verzadigd vet 4 gram
koolhydraten 28 gram
eiwit 12 gram
Terugroepactie | Spar boerenmetworst