12 personen
gemiddeld
60 min.
hoofdgerecht

Hazenpeper

ingrediënten


60 min
12 personen
2 theelepels suiker

dit product is niet beschikbaar

3 eetlepels rodewijnazijn

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels tomatenpuree

dit product is niet beschikbaar

2 uien

dit product is niet beschikbaar

300 gram mager gerookt spek

dit product is niet beschikbaar

1 glas cognac
60 gram braadboter

dit product is niet beschikbaar

30 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

50 gram boter

dit product is niet beschikbaar

4 stengels bleekselderij

dit product is niet beschikbaar

1 prei

dit product is niet beschikbaar

1 wortel

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel zwarte peperkorrels

dit product is niet beschikbaar

4 laurierblaadjes

dit product is niet beschikbaar

6 kruidnagels

dit product is niet beschikbaar

3 takjes verse tijm

dit product is niet beschikbaar

1 fles rode wijn
1 kilogram hazenpepers

benodigdheden

keukenpapier

  • 1 Neem het vlees uit de marinade en dep het droog op keukenpapier. Bewaar het marinadevocht en de groenten.
  • 2 Verhit de braadboter in een grote braadpan met een dikke bodem en bak het vlees in porties rondom bruin.
  • 3 Bestrooi met wat zout en peper, flambeer met de cognac en schep uit de pan.
  • 4 Doe het spek in de pan en laat circa 5 minuten bakken. Laat de gesnipperde uien in het spekvet glazig fruiten. Laat de tomatenpuree kort meebakken.
  • 5 Voeg de marinade met de groenten toe, schep er het hazenvlees door, breng aan de kook, draai het vuur zo laag mogelijk en laat met het deksel op de pan circa 45 minuten zachtjes stoven (het vocht mag niet meer koken).
  • 6 Breng de saus op smaak met de azijn en de suiker en zonodig wat zout en peper. Bind de saus met het in vlokjes verdeelde mengsel van boter en bloem uit de koelkast.

bereidingstip

De hazenpeper kan uitstekend worden ingevroren of de dag tevoren worden gemaakt en op de dag zelf op het vuur of in de oven worden opgewarmd. Voeg desgewenst een scheutje water, bouillon of wijn toe als de hazenpeper te droog mocht worden. Serveer met de rode risotto waarvan u het recept eveneens op deze website vindt. Ook aardappelpuree, gekookte aardappelen of brood smaken prima bij hazenpeper. Wie groenten wil, denkt aan appelcompote met cranberry's of rodekool.

wijnadvies

Een Pinot Noirtype wijn: Bourgogne of een stevige cru uit de Beaujolais (rond 16°C).


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 365 kcal
vet 19 gram
verzadigd vet 9 gram
koolhydraten 8 gram
eiwit 33 gram