- 1 Schil de aardappelen en appels en snijd ze in gelijke stukken. Snipper de uien grof.
- 2 Kook de aardappelen in een grote pan water met zout in 18-20 min. gaar. Voeg halverwege de kooktijd de appel toe.
- 3 Bak intussen de spekblokjes in een droge, hete koekenpan 4 min. uit. Voeg de ui toe en bak 6 min. mee op een middelhoge stand.
- 4 Giet de aardappelen en appels af. Stamp ze niet, maar roer tot een grove puree. Schep er de spekjes met ui en het bakvet door. Breng op smaak met peper en eventueel kaneel.
bereidingstip
Snijd de aardappel- en appelstukken ongeveer even groot. Zo zijn ze tegelijk gaar. Heb je hele stevige appels, snijd ze dan wat kleiner dan de aardappel. . <h4>Klassieke hete bliksem</h4> De naam ‘hete bliksem’ komt doordat het gerecht zo lang heet blijft. Door het vocht uit de appels blijft de stamppot lang warm! Aardappelen, appels, ui en spek zijn de ingrediënten van deze klassieker. Kruiden als kaneel of nootmuskaat zijn lekkere smaakmakers. In het noorden van Nederland wordt hete bliksem ook wel ‘pronkjewail’ genoemd. In die variant gebruik je gedroogde appeltjes en een beetje keukenstroop voor een lichtzoete twist. . <h4>Vlees voor erbij</h4> Gebakken speklappen zijn lekker bij hete bliksem, net als plakjes rookworst. Ook malse ham of gebakken procureur smaken er goed bij. Wil je echt uitpakken of een stevige maaltijd op tafel zetten? In sommige regio's wordt hete bliksem geserveerd met bloedworst. . <h4>Variatietips</h4> • Voeg eens blokjes ham toe in plaats van spek en maak de hete bliksem op smaak met Franse mosterd.<br/> • Vervang de appels door <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/stoofperen/">stoofperen</a>. Stoof deze apart gaar, snijd ze in stukjes en schep ze door de puree. Heerlijk comfortfood.. <h4>Bewaaradvies</h4> Laat hete bliksem eerst goed afkoelen (max. 2 uur buiten koelkast). Bewaar in een afgesloten bakje 2-3 dagen in de koelkast. Voor langere bewaring vries je het in porties in, maximaal 1-2 maanden. . <h4>Opwarmen van hete bliksem</h4> Je kunt hete bliksem in de magnetron opwarmen door het afgedekt 3 minuten op middelhoog vermogen (600 watt) te verwarmen en tussendoor om te scheppen. Lekkerder is het in de oven, omdat het dan een mooi krokant korstje krijgt. Strooi eventueel wat extra paneermeel over de bovenkant. Verwarm de hete bliksem 20 minuten in de oven op 180 °C (hetelucht 160 °C).