4 personen
gemiddeld
30 min.
hoofdgerecht
home recepten Hollandse groentetaart

Hollandse groentetaart

ingrediënten


30 min
4 personen
100 gram belegen kaas

dit product is niet beschikbaar

snufje nootmuskaatpoeder

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter crème fraîche

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

4 eieren

dit product is niet beschikbaar

200 gram pompoenen

dit product is niet beschikbaar

200 gram knolselderij

dit product is niet beschikbaar

1 winterwortel

dit product is niet beschikbaar

200 gram bloemkoolroosjes

dit product is niet beschikbaar

150 gram gerookte spekreepjes

dit product is niet beschikbaar

8 plakjes diepvriesbladerdeeg

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel bloem

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels boter

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

springvorm

  • 1 Vet de springvorm in met 1 eetlepel boter en bestuif met een beetje bloem. Verdeel de plakjes bladerdeeg over de springvorm. Druk de randen goed aan en laat het deeg over de rand hangen. Zet de vorm in de koelkast zodat het deeg kan opstijven.
  • 2 Bak de spekblokjes in een droge koekenpan uit. Breng een pan met water en zout aan de kook en blancheer hierin de bloemkool en winterwortel 2 minuten. Spoel koud af en laat uitlekken.
  • 3 Schep de spekjes uit de pan en verwarm een eetlepel boter in de pan. Fruit de knolselderij- en pompoenblokjes circa 5 minuten. Verwarm de oven voor op 200°C.
  • 4 Klop de eieren los met de room, zout, peper en nootmuskaat en schep hier alle groenten en spekjes doorheen.
  • 5 Giet alles in de springvorm en bestrooi met de geraspte kaas. Vouw het overhangende deeg losjes terug over de groenten en bak de taart in 30 à 40 minuten gaar en bruin. Laat de taart even rusten voordat je hem aansnijdt. Lekker met een groene salade.

wijnadvies

Sauvignon Blanc is een traktatie bij groentetaart. Neem die van Indomita, Berg Schaduw of Jean Sablenay.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 910 kcal
vet 69 gram
verzadigd vet 42 gram
koolhydraten 43 gram
eiwit 27 gram