4 personen
eenvoudig
120 min.
hoofdgerecht
home recepten Hutspot basisrecept

Hutspot basisrecept

ingrediënten


120 min
4 personen
350 milliliter vleesbouillon

dit product is niet beschikbaar

2 laurierblaadjes

dit product is niet beschikbaar

100 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

500 gram doorregen runderlappen

dit product is niet beschikbaar

1 kilogram aardappel

dit product is niet beschikbaar

1 kilogram winterwortel
4 uien

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

pureestamper

  • 1 Snijd de uien in halve ringen en de winterwortel en vlees in stukjes. Schil ook de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
  • 2 Verhit de boter in een braadpan en fruit hierin 1/4 van de ui. Bestrooi het vlees met zout en peper, voeg toe en bak rondom lichtbruin.
  • 3 Voeg de laurierblaadjes en bouillon toe en stoof 1,5 uur met het deksel op de pan tot het vlees zacht is.
  • 4 Kook de rest van de ui met de wortel en aardappelen in 20 min. gaar. Giet af en stamp tot een grove puree.
  • 5 Verwijder de laurierblaadjes uit de pan met vlees. Schep het vlees met wat stoofvocht op de hutspot.

bereidingstip

In plaats van de uien te bakken, kun je ze ook rauw meekoken met de peen en aardappel. Dat zorgt voor een wat zachtere textuur.. <h4>Vega-variatietips</h4> • Oer-Hollandse hutspot, maar dan net iets minder traditioneel: dat is de vega-variant. Maak hem met <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/vegetarische-hutspot/">vegetarische rookworst</a>, of <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/hutspot-uit-de-oven-met-vega-gehakt/">plantaardig gehakt</a>.<br/> • In plaats van vleesvervangers, kun je extra groenten toevoegen. Knolselderij, pastinaak en prei zijn heerlijke opties.<br/> • En de vleesbouillon? Die vervang je door 350 ml groentebouillon. . <h4>Hoelang moet hutspot opstaan en wat zijn de juiste verhoudingen?</h4> • Hutspot moet ongeveer 20 minuten koken. Daarna is het stampen geblazen! <br/> • De klassieke verhouding aardappel-groenten is: 1000 g aardappel, 1000 g winterwortel en 4 uien. Liever meer groenten? Ga dan voor 750 gram aardappel, en 1250 gram groenten. Lekker voor een vegetarische variant! . <h4>Variatietips met vlees</h4> • Je kunt ook hacheevlees of runderpoelet gebruiken.<br/> • Bij hutspot smaakt een <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/hollandse-gehaktbal-met-uitjes-en-jus/">Hollandse gehaktbal</a> of rookworst natuurlijk ook altijd goed. . <h4>Hoe kruid je hutspot en hoe maak je hem nog lekkerder?</h4> • Kruiden zijn een fantastische manier om je hutspot nóg lekkerder te maken. In dit recept zit al laurierblad, maar je kunt ook tijm toevoegen, nootmuskaat of peterselie. Iets meer pit? Kies dan voor wat zwarte peper, of roer 1 el door je stamppot.<br/> • Ook smakelijk: een goede topping voor je stamppot. Voor dit recept kun je geroosterde uitjes of krokante sjalotten gebruiken, of appelcompote. Probeer ook eens een druppel sambal. <br/> • Stamp je hutspot eens wat grover in plaats van fijner, voor een authentiek rustieke smaak. . <h4>Hoe bewaar je hutspot?</h4> • In een goed afsluitbare bak is hutspot 2-3 dagen houdbaar in de koelkast.<br/> • In de vriezer zelfs tot 3 maanden. Verpak de hutspot dan per portie in een diepvriesbak of -zak. <br/> • Je kunt de hutspot ontdooien in de koelkast of magnetron. Zorg ervoor dat je hem door en door verhit bij het opwarmen (minstens 75°C).


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 685 kcal
vet 31 gram
verzadigd vet 17 gram
koolhydraten 62 gram
eiwit 33 gram