- 1 Pureer de knoflook met ½ theelepel zout, de pepers en gember tot een currypasta. Verhit de olie en bak hierin het vlees goudbruin. Schep het vlees uit de pan.
- 2 Doe de kardemom, kaneel, peperkorrels en laurier in de pan en fruit ½ minuut. Bak de de ui 1-2 minuten mee.
- 3 Roer de currypasta erdoor en bak deze kort mee. Schep de kruidnagelpoeder, cayennepeper, paprika-, koriander- en komijnpoeder met het vlees erdoor.
- 4 Giet de bouillon erbij en stoof afgedekt circa 1,5 uur, tot het vlees zacht is. Neem het deksel van de pan en voeg al roerend lepel voor lepel de yoghurt toe zodat de saus iets dikker wordt.
- 5 Verwijder de kardemompeulen, het kaneelstokje en de laurierblaadjes. Bestrooi de curry met de koriander. Lekker met naanbrood of rijst en komkommerraita (kijk voor dit recept elders op boodschappen.nl).
bereidingstip
Neem voor dit recept kipdijfilet in plaats van lamsvlees en stoof 45 minuten. . Vervang de kardemom, peperkorrels, kaneelstokje, kruidnagel-, koriander- en komijnpoeder door 1,5 eetlepel garam masala (kijk elders op boodschappen.nl voor het recept). . <h4>Indiase curry minder pittig maken</h4> Als je curry te scherp is, kun je een lepel yoghurt, room of kokosmelk toevoegen. Ook kun je rijst of naan erbij serveren om de smaak te balanceren. Een Indiase curry hoeft niet altijd pittig te zijn, je bepaalt zelf de ingrediënten! . <h4>Verse ingrediënten en kruiden</h4> Indiase curry's worden vaak gemaakt met verse ingrediënten, zoals knoflook, gember, uien en chilipepers. Kruidenmixen (masala's) kunnen uit verse en gedroogde specerijen bestaan, zoals koriander, komijn en kardemom. . <h4>Wat is het verschil tussen Thaise curry en Indiase curry? </h4> Thaise curry wordt gemaakt met een verse kruidenpasta van onder meer citroengras, galangal en kaffir limoenblad en bevat vrijwel altijd kokosmelk. De smaak is fris en vaak zoet-pittig. Indiase curry is gebaseerd op geroosterde en gemalen specerijen zoals komijn, koriander en kardemom, met tomaat, yoghurt, room of soms kokosmelk als basis. Die is warm en kruidig van smaak en kan variëren van mild tot pittig.
wijnadvies
Dit recept met pit kan wel een stevige rosé met een piepklein zoetje gebruiken: die van Park Villa bijvoorbeeld.