gemiddeld
30 min.
klein gerecht, klein gerecht/hapje
home recepten Indiase samosa

Indiase samosa

ingrediënten


30 min
4 vellen filodeeg

dit product is niet beschikbaar

1 verse gember

dit product is niet beschikbaar

1 ui

dit product is niet beschikbaar

theelepel komijnpoeder (djinten)

dit product is niet beschikbaar

theelepel komijnzaad

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel kerriepoeder

dit product is niet beschikbaar

3 eetlepels zonnebloemolie

dit product is niet beschikbaar

1 handje koriander

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

4 eetlepels Griekse yoghurt

dit product is niet beschikbaar

100 gram diepvriesdoperwten

dit product is niet beschikbaar

1 wortel

dit product is niet beschikbaar

150 gram kruimige aardappels

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

bakplaat met bakpapier

  • 1 Verwarm de oven voor op 200°C. Kook de aardappel- en wortelblokjes in circa 15 minuten gaar. Voeg de laatste 5 minuten de doperwten toe en giet daarna af.
  • 2 Meng intussen de yoghurt met een half teentje knoflook en de koriander. Breng op smaak met zout en peper en houd apart.
  • 3 Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin de kerrie, komijn, ui, gember en de rest van de knoflook circa 2 minuten. Voeg de aardappel, wortel en doperwten toe en bak nog 2 minuten.
  • 4 Stamp het geheel grof en breng op smaak met zout en peper. Snijd de vellen filodeeg in de lengte in 4 gelijke repen en bestrijk met zonnebloemolie.
  • 5 Schep op elke rechter onderhoek 1 eetlepel van de vulling. Vouw de repen deeg driehoeksgewijs op tot pakketjes.
  • 6 Leg de driehoekjes op de bakplaat en bak in de oven in circa 15 minuten goudbruin. Serveer met de korianderdip.

bereidingstip

<h4>Wat betekent samosa?</h4> Een samosa is een gevuld, driehoekig deeghapje dat zijn oorsprong heeft in Zuid-Azië. Het gerecht komt veel voor in de Indiase, Pakistaanse en Nepalese keuken. Oorspronkelijk wordt het als streetfood gegeten: warm, kruidig en perfect om uit de hand te eten. Een klassieke samosa wordt gemaakt met een dun deegvel en gevuld met aardappel, ui, specerijen en soms groenten of vlees. . <h4>Hoe vouw je samosa’s?</h4> • Snijd een vel filodeeg in lange stroken van ongeveer 6 à 7 cm breed. </br> • Leg een lepel vulling aan het uiteinde van de strook.</br> • Vouw de onderhoek diagonaal over de vulling, zodat er een driehoek ontstaat.</br> • Vouw de driehoek verder naar boven, steeds mee in dezelfde richting. Zo ontstaat een strak pakketje.</br> • Vouw het uiteinde naar binnen of plak vast met een beetje water.</br> . <h4>Combineren met heerlijke dips</h4> Samosa’s zijn het allerlekkerst met een frisse of kruidige dip. Favoriete combinaties: </br> • Munt-yoghurt: yoghurt, munt, beetje citroen en zout.</br> • Mango chutney</br> • Tamarindesaus: licht zurig en perfect bij kruidige vullingen.</br> • Koriander-chutney: fris en pittig met chili en limoen.</br> • Zoete chilisaus . <h4>Variatietips </h4> • Met vlees: maak een vulling met gekruid gehakt (rund, kip of lam) met komijn, koriander en garam masala. </br> • Andere vullingen: zoete aardappel, doperwtjes, bloemkool, linzen, pompoen of spinazie-feta. . <h4>Wat zit er in samosa’s? </h4> Traditionele Indiase samosa’s bevatten aardappel, ui, doperwtjes en specerijen zoals garam masala, komijn, kurkuma en chili. De vega-variant is het meest bekend, maar er bestaan ook varianten met kip, lamsgehakt of linzen.. <h4>Wat is een samosa-loempia? </h4> Dat is een langwerpige loempia gevuld met samosavulling. Je gebruikt loempiavellen, maar de smaak is die van een traditionele samosa. Ideaal als je sneller wil werken, want rollen gaat sneller dan driehoekjes vouwen.. <h4>Is het samoosa of samosa? </h4> Beide schrijfwijzen zijn goed. In India wordt meestal samosa gebruikt. In Zuid-Afrika en sommige andere landen zie je vaak samoosa. De betekenis blijft hetzelfde.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 60 kcal
vet 2 gram
verzadigd vet 1 gram
koolhydraten 7 gram
eiwit 1 gram