4 personen
eenvoudig
5 min.
bijgerecht
home recepten Italiaanse salade

Italiaanse salade

ingrediënten


5 min
4 personen
1 eetlepel kappertjes

dit product is niet beschikbaar

3 eetlepels olijfolie extra vierge

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel balsamicoazijn

dit product is niet beschikbaar

250 gram cherrytomaatjes

dit product is niet beschikbaar

85 gram rucola

dit product is niet beschikbaar


  • 1 Strooi de rucola op een schaal. Halveer de tomaatjes en verdeel ze over de rucola.
  • 2 Besprenkel de salade met de balsamicoazijn en olijfolie. Bestrooi met de kappertjes en breng op smaak met zout en peper.

bereidingstip

• Italianen besprenkelen hun salade apart met balsamicoazijn en olijfolie, Fransen kloppen er eerst een vinaigrette van. <br> • Verrijk de salade met 80 g in stukjes gescheurde parmaham en 1 el geroosterde pijnboompitten. <br> • Bestrooi de salade met geraspte Parmezaanse kaas. . <h4>Variatietips</h4> • Voeg stukjes (oudbakken) brood toe aan deze salade en je hebt een variatie op die andere Italiaanse klassieker: <a href="https://www.boodschappen.nl/zoeken/panzanella/">panzanella</a> <br> • Behalve als lunch (met brood erbij), is dit ook een geweldig bijgerecht. Bijvoorbeeld bij de barbecue. <br> • Pasta erdoor? Kan! Deze salade is een prima basis voor pastasalade. Penne, fusilli of pastaschelpjes kunnen allemaal. Kook ze beetgaar, spoel ze koud en laat goed uitlekken. Maak een dubbele hoeveelheid dressing en schep alles door elkaar. . <h4>De basis van een Italiaanse salade?</h4> De basis van een Italiaanse salade? Klassiek Italiaans is de combinatie van verse groenten, olijfolie en iets van kaas of vlees. In deze insalata di rucola e pomodorini – een typisch bijgerecht uit Italië – vind je rucola, tomaatjes, kappertjes en natuurlijk een dressing van olijfolie en balsamico. Vaak zit er bladgroente in een Italiaanse salade, net als basilicum, oregano, olijven of komkommer. Goed om te weten: de caesarsalade is niet Italiaans, ook al werd hij wel door een Italiaan bedacht.. <h4>Balsamicodressing voor salade</h4> Een balsamicodressing is nog simpeler te maken in een pot. Voor een klassieke balsamicodressing doe je 3 el olijfolie met 1 el balsamicoazijn in een pot. Breng op smaak met zout en peper, sluit de pot af en schud alles goed.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 130 kcal
vet 12 gram
verzadigd vet 2 gram
koolhydraten 4 gram
eiwit 1 gram