8 personen
gemiddeld
40 min.
nagerecht, nagerecht/gebak
home recepten Japanse rolcake

Japanse rolcake

ingrediënten


40 min
8 personen
1 eetlepel suiker

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel vanille-essence

dit product is niet beschikbaar

1 zakje slagroomversteviger

dit product is niet beschikbaar

250 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

2 theelepels matcha
2 theelepels groene-theepoeder
100 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

125 gram suiker

dit product is niet beschikbaar

4 eieren

dit product is niet beschikbaar

poedersuiker

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel boter

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

rechthoekige bakvorm

bakpapier

schone theedoek

vershoudfolie

  • 1 Verwarm de oven voor op 200ºC. Bekleed de bodem en rand van de vorm met bakpapier en vorm er een papieren binnenbak van. Zet de opstaande randen in de hoeken vast met metalen paperclips. Vet het bakpapier in met boter en bestuif licht met poedersuiker.
  • 2 Klop de eidooiers met 100 gram suiker en een snufje zout in circa 10 minuten tot een licht mengsel dat circa 3 keer het oorspronkelijke volume heeft.
  • 3 Zeef de bloem en het theepoeder en voeg al kloppend in porties toe aan het eimengsel.
  • 4 Klop het eiwit met de rest van de suiker in een vetvrije kom tot stijve pieken. Spatel voorzichtig een derde van het eiwit door het beslag. Meng daarna de rest van het eiwit erdoor.
  • 5 Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvorm en bak de cake in het midden van de oven in circa 8 minuten gaar en lichtbruin.
  • 6 Bestrooi de nog warme cake met poedersuiker en keer om op een vel bakpapier. Trek aan de bovenkant het bakpapier eraf en bestrooi ook met poedersuiker.
  • 7 Leg opnieuw bakpapier erop en rol de cake en het papier met de theedoek vanaf de lange kant op. Laat de cake opgerold rusten. Klop intussen voor de vulling de slagroom met de versteviger, vanille-aroma en suiker bijna stijf.
  • 8 Rol de afgekoelde cake voorzichtig uit. Verdeel de room erover en rol voorzichtig op. Verpak de opgerolde cake in folie en leg minimaal 1 uur in de koelkast zodat de cake stevig genoeg is om te snijden. Bestrooi met poedersuiker.

bereidingstip

Kleur het cakebeslag eventueel met enkele druppels groene voedingsmiddelenkleurstof.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 270 kcal
vet 15 gram
verzadigd vet 9 gram
koolhydraten 27 gram
eiwit 6 gram