4 personen
eenvoudig
30 min.
nagerecht
home recepten Kaiserschmarrn met glühweinrozijnen

Kaiserschmarrn met glühweinrozijnen

ingrediënten


30 min
4 personen
3 eetlepels kersenjam
2 eetlepels suiker

dit product is niet beschikbaar

theelepel kaneel
25 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

1 zakje vanillesuiker

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

125 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

4 eieren

dit product is niet beschikbaar

50 milliliter glühwein
3 eetlepels rozijnen

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

mixer

  • 1 Week de rozijnen 15 min. in de glühwein. Splits intussen de eieren. Klop de eiwitten met een mespunt zout stijf in een vetvrije kom.
  • 2 Zeef de bloem boven een 2e kom. Klop met een garde de melk, vanillesuiker en eidooiers erdoor tot een glad beslag. Spatel het eiwit luchtig door het beslag.
  • 3 Giet de rozijnen af en dep ze droog.
  • 4 Verhit de boter in een ruime koekenpan. Schenk het beslag in de pan. Strooi de rozijnen over het beslag en bak de koek in 3 min. op een middelhoge stand aan de onderkant goudgeel.
  • 5 Keer de koek en bak ook de andere kant goudgeel. Breek vervolgens de koek met 2 spatels in grove stukken. Bak deze stukjes rondom goudgeel en gaar.
  • 6 Meng de kaneel en suiker. Bestrooi de kaiserschmarrn met de kaneelsuiker en serveer met de kersenjam.

bereidingstip

Week de rozijnen een paar uur van tevoren in de glühwein. Zo nemen ze de smaak maximaal op.. Verwarm de kersenjam op een lage stand en verdun eventueel met 1-2 el glühwein.. <h4>Wat is Kaiserschmarrn?</h4> Kaiserschmarrn is een luchtige, gescheurde pannenkoek die zijn oorsprong vindt in Oostenrijk. Het gerecht is vernoemd naar keizer Franz Joseph I van Oostenrijk, die dol was op dit gerecht. Kaiserschmarrn wordt traditioneel geserveerd als nagerecht, maar kan ook als zoete lunch of licht hoofdgerecht gegeten worden. . <h4>Kaiserschmarrn variaties & tips </h4> • Met fruit: Voeg stukjes appel, peer of blauwe bessen toe aan het beslag. </br> • Met noten: Strooi gehakte amandelen of hazelnoten over de bovenkant.</br> • Extra zoet: Serveer met vanillesaus, warme chocoladesaus of een bolletje vanille-ijs.</br> • Licht & luchtig: Klop de eiwitten extra stijf en spatel ze voorzichtig door het beslag voor een nog luchtigere structuur.</br> • Kruidig: Voeg kaneel of kardemom toe aan het beslag voor extra smaak.</br> . <h4>Wat is het verschil tussen pannenkoeken en Kaiserschmarrn? </h4> Het grootste verschil zit in textuur en bereiding. Pannenkoeken worden in één stuk gebakken en omgedraaid, terwijl Kaiserschmarrn na het bakken in grove stukken wordt gescheurd. Kaiserschmarrn is luchtiger, dankzij het opgeklopte eiwit. Pannenkoeken zijn vaak dunner en gelijkmatiger, Kaiserschmarrn is dikker en romiger. . <h4>Waar bestaat Kaiserschmarrn uit? </h4> De basis bestaat uit eieren, melk, bloem, suiker en boter. Vaak worden ook rozijnen toegevoegd, die vooraf geweekt worden in rum of water. Afwerking met poedersuiker en bijvoorbeeld appelmoes of pruimencompote is klassiek. . <h4>Waarom heet Kaiserschmarrn Kaiserschmarrn? </h4> Het gerecht is vernoemd naar keizer Franz Joseph I van Oostenrijk. "Schmarrn" betekent in het Oostenrijks dialect letterlijk “rommel” of “kneuswerk”, verwijzend naar het feit dat de pannenkoek in stukken wordt gescheurd. Vrij vertaald: “de rommel van de keizer”. . <h4>Is Kaiserschmarrn een hoofdgerecht? </h4> Ja, Kaiserschmarrn kan prima als hoofdgerecht gegeten worden als je daar zin in hebt! Lekker met een fruitcompote erbij. Traditioneel wordt het echter ook gezien als nagerecht of zoete snack.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 360 kcal
vet 17 gram
verzadigd vet 10 gram
koolhydraten 51 gram
eiwit 13 gram