10 personen
gemiddeld
60 min.
nagerecht, nagerecht/gebak
home recepten Karamel-kerstcake

Karamel-kerstcake

ingrediënten


60 min
10 personen
25 gram witte basterdsuiker

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels cranberry's

dit product is niet beschikbaar

theelepel vanille-essence

dit product is niet beschikbaar

125 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

300 gram poedersuiker

dit product is niet beschikbaar

225 gram zachte boter

dit product is niet beschikbaar

175 gram witte chocolade

dit product is niet beschikbaar

500 gram zelfrijzend bakmeel

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel koekkruiden

dit product is niet beschikbaar

3 eieren

dit product is niet beschikbaar

300 milliliter donkerbruin bier

dit product is niet beschikbaar

100 gram zachte boter

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel slagroom

dit product is niet beschikbaar

500 gram suiker

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels bloem

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel grof zeezout

dit product is niet beschikbaar

125 milliliter kookroom

dit product is niet beschikbaar

100 gram boter

dit product is niet beschikbaar

200 gram suiker

dit product is niet beschikbaar

400 gram pure chocolade

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

bakpapier

2 springvormen

  • 1 Verwarm de oven voor op 160ºC.
  • 2 Vet de springvormen in en bestuif ze met bloem.
  • 3 Meng voor de cake 500 gram suiker, 150 ml water, de slagroom en 2 eetlepels van de boter in een pan. Laat de suiker oplossen zonder dat het mengsel kookt.
  • 4 Breng daarna aan de kook en kook in 5-10 minuten tot een goudbruine karamel.
  • 5 Voeg vervolgens de helft van het bier toe tot je een egale siroop krijgt.
  • 6 Laat de siroop afkoelen en klop met een mixer de overige boter erdoor. Klop een voor een de eieren door het mengsel.
  • 7 Voeg het overige bier en de koekkruiden toe. Spatel vervolgens het bakmeel erdoor.
  • 8 Schep het beslag in de springvormen en bak circa 40 minuten in de oven.
  • 9 Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Blijft er nog wat beslag aan de prikker hangen, zet de cakes dan nog iets langer in de oven.
  • 10 Neem de cakes uit de oven en laat goed afkoelen.
  • 11 Bestrijk 1 cake met (goed afgekoelde) salted caramel en stapel de tweede erop.
  • 12 Maak de frosting. Smelt de chocolade au bain-marie en laat afkoelen.
  • 13 Klop de boter met de poedersuiker met een mixer goed door elkaar tot een zo wit mogelijk mengsel.
  • 14 Schep de slagroom, gesmolten chocolade, vanille en een snufje zout erdoor. Zorg ervoor dat de slagroom niet te koud is, anders schift de frosting.
  • 15 Bestrijk de boven- en zijkanten van de taart royaal met de frosting.
  • 16 Plak de chocolade kerstboompjes voorzichtig tegen de zijkant van de taart.
  • 17 Kook de cranberry's circa 5 minuten in een klein beetje water. Giet af en laat afkoelen.
  • 18 Schep daarna de basterdsuiker door de cranberry’s en verdeel over het midden van de taart.

bereidingstip

Maak de chocolade kerstboompjes en salted caramel al ruim van tevoren.. Gebruik in plaats van salted caramel eens (kerst)jam als vulling.. Laat de cakes goed afkoelen voordat je ze bestrijkt met de frosting. Een mooie, strakke taart? Zet de cake tijdens het bestrijken met de frosting tussendoor af en toe in de diepvries. Zo hard de frosting snel uit en kun je de taart mooi glad aansmeren.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 1330 kcal
vet 65 gram
verzadigd vet 41 gram
koolhydraten 171 gram
eiwit 12 gram