gemiddeld
25 min.
tussendoortje
home recepten Kerstkoekjes

Kerstkoekjes

ingrediënten


25 min
1 potje decoratie suikerwerk
1 eetlepel glazuur

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel kokosrasp

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel suiker

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel amandelschaafsel

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel cacaopoeder

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel kaneelpoeder

dit product is niet beschikbaar

1 ei

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels bloem

dit product is niet beschikbaar

200 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

100 gram witte basterdsuiker

dit product is niet beschikbaar

150 gram boter

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

vershoudfolie

uitsteekvormpje

appelboor

bakplaat met bakpapier

lint

  • 1 Mix de boter, basterdsuiker en bloem kort in een keukenmachine. Voeg de eidooier toe en meng tot een kruimelig deeg.
  • 2 Bestuif het werkvlak met bloem en kneed het deeg met een koele hand verder tot een soepel deeg. Breng (een deel van) het deeg eventueel op smaak met wat kaneel of cacao.
  • 3 Verpak het deeg in folie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 160ºC.
  • 4 Bestuif het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot 1/2 cm dik. Steek er bijv. cirkels uit. Maak de koekjes niet te klein, dan kun je ze niet meer ophangen.
  • 5 Leg met voldoende ruimte ertussen op de bakplaat en steek met een appelboor eventueel een gat uit het midden.
  • 6 Klop het eiwit los en bestrijk de koekjes ermee. Garneer eventueel met amandelschaafsel, suiker of kokos.
  • 7 Bak circa 20 minuten in de oven en laat afkoelen op een rooster. Glazuur de koekjes eventueel en bestrooi met decoratiestrooisels.
  • 8 Rijg een lintje door de koekjes en hang ze in de kerstboom.

bereidingstip

<h4>Hoe versier je kerstkoekjes?</h4> <p>Kerstkoekjes versieren kan op veel manieren. Zorg dat de koekjes helemaal afgekoeld zijn voordat je begint. </br> • Populaire opties zijn glazuur, chocolade of fondant. Glazuur maak je eenvoudig door poedersuiker te mengen met een klein beetje water of citroensap. </br> • Je kunt glazuur kleuren met voedingskleurstof en in een spuitzak doen voor fijne lijnen of patronen. </br> • Smeltchocolade is ideaal om in te dippen of als basislaag. Bestrooi de koekjes daarna met hagelslag, discodip, eetbare glitters of kleine suikerfiguurtjes. </br> • Laat de decoratie uitharden op bakpapier zodat ze niet aan elkaar plakken.. <h4>Hoe lang blijven kerstkoekjes goed?</h4> <p>In een goed afgesloten trommel op een koele, droge plek blijven kerstkoekjes meestal 2 tot 3 weken lekker. Als ze in de kerstboom hebben gehangen, drogen ze sneller uit en kunnen ze stof of vocht opnemen. Ze zijn dan vaak nog wel eetbaar, maar minder smakelijk. Wil je ze vooral als decoratie gebruiken, maak dan een aparte lading om te eten en een voor in de boom.</p>. <h4>Hoeveel dagen voor Kerstmis moet ik koekjes maken?</h4> <p>Bak kerstkoekjes het liefst 2 tot 5 dagen voor kerst als je ze vers wilt serveren. Voor decoratieve koekjes mag dit gerust een week van tevoren. Bewaar eetkoekjes in een luchtdichte trommel en decoratiekoekjes eventueel in de boom of op een schaal.</p>. <h4>Waar versier je kerstkoekjes mee?</h4> <p>Populaire decoratiematerialen zijn glazuur, gesmolten chocolade, eetbare kleurstof, suikerstrooisels, discodip, marsepein, fondant en eetbare glitters. Je kunt ook noten, gedroogd fruit of kleine snoepjes gebruiken. Voor strakke patronen gebruik je een spuitzak met fijne mondjes.</p>. <h4>Welke bloem voor kerstkoekjes?</h4> <p>Voor kerstkoekjes gebruik je meestal tarwebloem. Deze geeft een fijne, lichte structuur die ideaal is voor koekjes die je gaat uitsteken en decoreren. Zelfrijzend bakmeel kan ook, maar zorgt voor iets luchtigere koekjes die mogelijk minder strak hun vorm houden.</p>


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 115 kcal
vet 6 gram
verzadigd vet 4 gram
koolhydraten 12 gram
eiwit 2 gram