uitdagend
60 min.
tussendoortje, brunch, ontbijt
recepten Kerststolletjes

Kerststolletjes

ingrediënten


60 min
2 eetlepels poedersuiker

dit product is niet beschikbaar

50 gram oranjesnippers
50 gram sukadesnippers

dit product is niet beschikbaar

50 gram blanke amandelen

dit product is niet beschikbaar

150 gram krenten

dit product is niet beschikbaar

100 gram gedroogde cranberry's

dit product is niet beschikbaar

100 gram blanke rozijnen
300 gram amandelspijs

dit product is niet beschikbaar

sinaasappel

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels rum
150 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

2 eieren

dit product is niet beschikbaar

7 gram gedroogde gist

dit product is niet beschikbaar

1 sinaasappel

dit product is niet beschikbaar

3 eetlepels witte basterdsuiker

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel speculaaskruiden

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels bloem

dit product is niet beschikbaar

350 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

125 gram boter

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

bakplaat met bakpapier

  • 1 Smelt 75 gram boter.
  • 2 Meng de gezeefde bloem met de specu- laaskruiden, basterdsuiker en een snufje zout in een kom.
  • 3 Voeg de sinaasappelrasp toe en strooi de gist erover.
  • 4 Voeg 1 ei, de gesmolten boter, melk en rum toe. Roer met een houten lepel vanuit het midden tot een plakkerig deeg.
  • 5 Bestuif het werkvlak met bloem en kneed het deeg 8-10 minuten met een koele, beetje vochtige hand.
  • 6 Leg het deeg terug in de kom, dek af en laat 30-35 minuten rijzen op een warme plaats.
  • 7 Klop het andere ei los. Meng de helft ervan met het sinaasappelsap door de amandelspijs.
  • 8 Verdeel het deeg in 4 stukken. Bestuif het werkvlak met bloem en druk de deegstukken iets uit.
  • 9 Verdeel de rozijnen, cranberry’s, krenten, amandelen en sukade erover en kneed erdoor.
  • 10 Wrijf een deegroller in met bloem en rol ovale lapjes van het deeg.
  • 11 Vorm rolletjes van de amandelspijs en leg ze in het midden in de lengte van de deeglapjes. Vouw een helft van het deeg er bijna helemaal overheen tot de vorm van een kerststolletje.
  • 12 Plak het deeg dicht met de rest van het losgeklopte ei.
  • 13 Laat op de bakplaat onder een vochtige doek 25-30 minuten narijzen.
  • 14 Verwarm de oven voor op 220ºC.
  • 15 Smelt de rest van de boter en bestrijk het deeg met de helft ervan.
  • 16 Verlaag de oventemperatuur tot 200ºC en bak de stolletjes in de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • 17 Leg ze op een rooster en laat een beetje afkoelen.
  • 18 Bestrijk met de overige boter en bestuif de stolletjes met een dikke laag poedersuiker.

bereidingstip

Ook leuk om cadeau te geven.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 1395 kcal
vet 55 gram
verzadigd vet 20 gram
koolhydraten 186 gram
eiwit 29 gram
Terugroepactie | SPAR palingworst
Terugroepactie | SPAR sandwich pittige kip