16 personen
uitdagend
35 min.
nagerecht, nagerecht/gebak
home recepten Kersttaart met kaneel en kersen

Kersttaart met kaneel en kersen

ingrediënten


35 min
16 personen
blauwe bes

dit product is niet beschikbaar

aalbes

dit product is niet beschikbaar

250 gram mascarpone

dit product is niet beschikbaar

500 gram witte chocolade

dit product is niet beschikbaar

300 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

1 pot bosvruchtenjam

dit product is niet beschikbaar

2 potten kersen

dit product is niet beschikbaar

2 theelepels kaneelpoeder

dit product is niet beschikbaar

2 theelepels bakpoeder

dit product is niet beschikbaar

450 gram zelfrijzend bakmeel

dit product is niet beschikbaar

8 eieren

dit product is niet beschikbaar

450 gram witte basterdsuiker

dit product is niet beschikbaar

450 gram boter

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

3 springvormen

2 springvormen

bakpapier

satéprikker

  • 1 Vet de springvormen in en bekleed de bodems met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • 2 Klop de boter met de basterdsuiker licht en romig. Voeg al kloppend een voor een de eieren toe en voeg daarna het bakmeel, bakpoeder en kaneelpoeder toe.
  • 3 Schep dit beslag in de springvormen en bak 30-35 minuten in de oven. Steek een satéprikker in de bodems om te testen of deze er droog uitkomt en de bodems gaar zijn.
  • 4 Neem de vormen uit de oven en laat even staan. Steek het gebak rondom los van de vorm en stort de bodems op een rooster. Trek het bakpapier eraf en laat afkoelen. Snijd de bovenkanten indien nodig recht bij.
  • 5 Giet de kersen af en vang het sap op. Meng wat kersensap door de jam en schep de kersen erdoor.
  • 6 Snijd elke taartbodem 2 keer horizontaal door zodat je 3 lagen hebt. Verdeel over de verschillende lagen een laagje kersen met jam, maar laat de bovenkant van één bodem leeg. Stapel de bodems recht op elkaar en sluit af met de laag zonder vulling.
  • 7 Verwarm voor het glazuur de slagroom op een lage stand en smelt de chocolade al roerend hierin. Laat iets afkoelen en roer de mascarpone erdoor. Strijk dit glazuur met een spatel op en rond de taart.
  • 8 Zet de taart in de koelkast of op een koele plek zodat het glazuur stevig kan worden.
  • 9 Garneer de taart met bessen en poedersuiker en zet eventueel een nestje van karameldraden (zie 'kooktechniek: karameldraden' elders op boodschappen.nl) erbovenop.

bereidingstip

Deze taart kun je garneren zoals je maar wilt, dat geeft weer een heel ander feestelijk effect. Zet er ook eens oud-Hollandse kaneelstokjes (snoepgoed) tegenaan of leg wat krullen witte chocolade erop.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 820 kcal
vet 50 gram
verzadigd vet 32 gram
koolhydraten 83 gram
eiwit 10 gram