- 1 Doe het kipgehakt in een kom. Meng de ui, de knoflook, het gemberpoeder, het paprikapoeder, de eierdooier en wat zout en peper door het gehakt. Vorm er met vochtige handen zes balletjes van en haal ze door de bloem.
- 2 Snijd de schoongemaakte bosuitjes in ringetjes en houd het lichtgekleurde en het groene deel apart.
- 3 Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- 4 Verhit de olie en/of de boter in een koekenpan en bak het gehakt op middelhoog vuur in circa 6 minuten per kant gaar en mooi bruin. Neem de gehaktballen uit de pan en houd ze afgedekt warm.
- 5 Fruit het wit van de bosui 2 minuten in het achtergebleven braadvet. Blus af met het sinaasappelsap. Roer er de honing, de sojasaus, de tomatenblokjes en wat zout en peper door.
- 6 Schep de tomatensaus door de rijst. Verdeel de rijst over de borden en schep er de gehaktballen op. Bestrooi met het groen van de bosui.
- 7 Geef er desgewenst nog groene groenten, bijvoorbeeld doperwtjes of sperzieboontjes bij.
bereidingstip
Maak zelf kipgehakt van 200 g kipfilet in de foodprocessor. Het kipgehakt kan ook door kalkoen- of kalfsgehakt worden vervangen.
wijnadvies
Bij dit gerecht past een eenvoudige witte tafelwijn.